Lavrov in Kouyate sta se pogovarjala o sodelovanju Rusije in Gvineje na mednarodnem prizorišču, vključno z Združenimi narodi. Foto: Reuters
Lavrov in Kouyate sta se pogovarjala o sodelovanju Rusije in Gvineje na mednarodnem prizorišču, vključno z Združenimi narodi. Foto: Reuters

Lavrov je v ponedeljek prispel v Gvinejo, od tam nadaljeval v Republiko Kongo, obisk pa bo končal v Čadu. Kot piše ruska tiskovna agencija RIA Novosti, je to za ruskega zunanjega ministra že šesta pot v Afriko v zadnjih dveh letih in od začetka ruske vojne v Ukrajini.

V Gvineji je na skupni novinarski konferenci z gvinejskim zunanjim ministrom Morissando Kouyatejem zagotovil nadaljnjo podporo Rusije tej zahodnoafriški državi, kjer je leta 2021 vojska s prevratom prevzela oblast.

"Nismo pozabili na vojaško-tehnično sodelovanje in krepitev gvinejskih obrambnih zmogljivosti zaradi vse večje grožnje terorizma," je dejal, ob tem pa spregovoril tudi o krepitvi gospodarskega sodelovanja in ruskih naložb v državi, ki je bogata z naravnimi surovinami.

Lavrov se je pogovarjal tudi z vodjo vojaške hunte Mamadyjem Doumbouyem, nato pa se je odpravil v Republiko Kongo, kjer se je srečal s predsednikom Denisom Sassoujem Nguesso. Ruski zunanji minister je dejal, da bo Moskva še naprej razvijala vojaško-tehnično sodelovanje z Brazzavillom v skladu z interesi Republike Kongo.

Sledil bo še obisk Čada, kjer se bo predvidoma srečal tudi z novim predsednikom Mahamatom Debyjem, ki je po zmagi na predsedniških volitvah v začetku maja položaj prevzel pred desetimi dnevi.

Za zdaj se še ugiba, ali bo tudi Čad odrekel gostoljubje francoski vojski in se tesneje vojaško povezal z Rusijo, kot so to pred njim storili Mali, Burkina Faso in na zadnje še Niger, potem ko je v vseh treh sahelskih državah oblast prevzela vojska s prevratom.