V Niameyu se je zbrala množica nasprotnikov ameriške vojaške prisotnosti v Nigru. Foto: EPA
V Niameyu se je zbrala množica nasprotnikov ameriške vojaške prisotnosti v Nigru. Foto: EPA

Udeleženci protesta so nosili nigrske zastave in korakali z roko v roki. Na enem od transparentov je pisalo "ZDA, pohitite iz Nigra", poroča Al Džazira. Gre za izraz podpore marčevski odločitvi vojaških oblasti za prekinitev dogovora z ZDA, po katerem je lahko v Nigru delovalo okoli 1000 ameriških vojakov, ki so razporejeni v dveh oporiščih.

"Tukaj smo, da rečemo ne ameriškemu oporišču, ne želimo Američanov na našem ozemlju," je dejala ena od protestnic. Množica je vzklikala tudi "Dol z ameriškim imperializmom" ter "Osvoboditev ljudstva je na pohodu".

Do vojaškega državnega udara julija lani je bil Niger ključen vojaški partner Francije in ZDA, ki so se z nigrskega ozemlja borile proti džihadističnim skupinam v Sahelu.

Marca pa je vojaška hunta, ki je z oblasti odstranila predsednika Mohameda Bazouma, prekinila vojaški dogovor z ZDA, ki so imele decembra v Nigru okoli 650 pripadnikov vojske. Ameriška vojska upravlja večje zračno oporišče v Agadezu, okoli 930 kilometrov od Niameya, od koder z letali in brezpilotnimi letali opravljajo nadzor in druge operacije.

Zračno oporišče 201 blizu Agadeza je stalo več kot 100 milijonov dolarjev. Od leta 2018 so od tam napadali borce Islamske države in skupine, povezane z Al Kaido.

Lanskega septembra je Francija, nekdanja kolonialna sila, že privolila v odhod svojih enot iz Nigra, za zdaj pa ni jasno, ali oziroma kdaj naj bi to državo zapustile tudi ameriške enote.

Nove oblasti v Nigru so se pridružile vojaškima vladama v sosednjih Maliju in Burkina Fasu, ki sta tudi prekinili vojaške dogovore z zahodnimi državami, zapustili politično in gospodarsko skupino Ecowas ter se približali Rusiji.

Prihod ruskih sil

V sredo pa so v Niger prispeli ruski vojaški inštruktorji in oprema. Medtem ko je bilo na sobotnem protestu videti tudi nekaj ruskih zastav, Reuters poroča, da je več ljudi reklo, da ne želijo stalne ruske vojaške prisotnosti v Nigru.

Koordinator koalicije civilnodružbenih skupin M62, ki je lani vodila proteste proti Franciji, Abdoulaye Seydou je dejal, da ne sme priti do vzpostavitve ruskih vojaških oporišč v državi.

Študent Souleymane Ousmane se s tem pogledom strinja. Kot je dejal, se je tudi v primeru Francije in ZDA začelo z vojaškim sodelovanjem, nato pa sta ti državi "okupirali velike dele naše države".

BBC navaja nigrsko državno televizijo, ki je poročala, da so ruski inštruktorji s seboj prinesli najsodobnejši sistem zračne obrambe. Nigrsko vojsko naj bi izurili v njegovi uporabi.

Tiskovni predstavnik vojaške vlade je v petek dejal, da so ruski inštruktorji prišli urit nigrske sile.

Gre za rusko paravojaško skupino Afriški korpus, ki deluje v okviru ruskega obrambnega ministrstva. Na Telegramu je skupina sporočila, da je v Niger prišla prva skupina njenih pripadnikov in prostovoljcev.