Na protestih v Nigru sredi aprila so protestniki zahtevali odhod ameriških vojakov iz države. Foto: Reuters
Na protestih v Nigru sredi aprila so protestniki zahtevali odhod ameriških vojakov iz države. Foto: Reuters

Vojska, ki je oblast v Nigru prevzela s prevratom julija lani, je marca prekinila vojaško sodelovanje z ZDA, potem ko so ameriški predstavniki opozorili Niamey pred tesnejšim navezovanjem na Rusijo in Iran. ZDA imajo v Nigru nameščenih približno tisoč svojih vojakov, ki so pred vojaškim udarom pomagali nigrski vojski v boju proti z Al Kaido in Islamsko državo povezanimi oboroženimi skupinami.

Američani v Nigru uporabljajo dve letalski oporišči, od katerih se oporišče 101 nahaja v bližini mednarodnega letališča Diori Hamani v prestolnici Niamey in oporišče 201, za katero so ZDA namenile sto milijonov dolarjev in se nahaja pri mestu Agadez v osrednjem delu države, od koder se vodijo operacije z brezpilotnimi letali proti džihadistom.

Neimenovani visoki predstavnik ameriške vojske je povedal, da se je skupina ruske vojske nastanila v oporišču 101, vendar pri tem ni bilo stika z ameriškimi vojaki. Vseeno prihod ruskih vojakov postavlja vprašanje usode ameriških vojaških objektov v državi po odhodu ameriških vojakov. Kot je dejal ameriški predstavnik, razmere niso dobre, a so za zdaj obvladljive.

Ameriški obrambni minister Lloyd Austin je dejal, da ne vidi tveganja za ameriške vojake ali možnost, da bi se ruski vojaki približali ameriški vojaški opremi. "Rusi so v ločenem kompleksu in nimajo dostopa do ameriških sil ali do naše opreme," je Austin povedal na novinarski konferenci. "Vedno sem osredotočen na varnost in zaščito naših vojakov ... Vendar trenutno ne vidim večjega problema v smislu zaščite naših sil," je še pojasnil.

Pred tem so nigrske oblasti obvestile Washington, da bo v sahelsko državo prispelo okoli 60 ruskih vojakov, vendar njihovega števila ni bilo mogoče uradno potrditi.

V Niger so aprila prispeli pripadniki paravojaške skupine Afriški korpus, ki deluje v okviru ruskega obrambnega ministrstva. Foto: Reuters
V Niger so aprila prispeli pripadniki paravojaške skupine Afriški korpus, ki deluje v okviru ruskega obrambnega ministrstva. Foto: Reuters

Po prevratih povezovanje z Rusijo

V zadnjem času so bile zahodne države prisiljene umakniti svoje enote iz več sahelskih držav, kjer je po letu 2020 prišlo do niza vojaških udarov. Francoske sile so morale tako zapustiti Mali, Burkina Faso in konec lanskega leta tudi Niger, vse te države pa so se nato tesneje povezale z Rusijo. Mali je celo povabil ruske najemniške vojake iz skupine Wagner, ki se zdaj skupaj z vladnimi vojaki borijo proti džihadističnim upornikom.

Čeprav je v Nigru hunta po prevratu izgnala francoske vojake, pa se je ugibalo, da bi lahko v državi ostali ameriški vojaki, saj do nedavnega ni bilo napetosti med Washingtonom in Niameyjem. A odnosi so se spremenili, ko je Niger nakazal, da se je pripravljen tesneje povezati tudi z Rusijo, medtem ko so ZDA jasno povedale, da temu niso naklonjene in ne pristajajo na prisotnost ruskih sil ob ameriških. "Tega niso dobro sprejeli," je ameriški uradnik povedal o obisku ameriške delegacije v Niameyju.

Čeprav Niamey uradno ni bila sprejel še nobene odločitve o prihodnosti ameriških vojakov v Nigru, pa je ameriški uradnik povedal, da vseeno načrtujejo njihovo vrnitev v domače oporišče ameriškega poveljstva za Afriko, ki je v Nemčiji.