Foto: Reuters
Foto: Reuters

Po plinovodu bi plin iz Nigerije prek Maroka dobavljali zahodnoafriškim državam in ga izvažali v Evropo, sta po podpisu sporočili strani.

Sporazum o nadaljevanju projekta plinovoda Nigerija–Maroko sta državi in Gospodarska skupnost zahodne Afrike (ECOWAS) v četrtek podpisali v maroški prestolnici Rabat, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Ko bo plinovod dokončan, bo povezan s plinovodom Magreb-Evropa, s čimer bo dosegel evropsko plinovodno omrežje, je sporočil maroški nacionalni urad za ogljikovodike in rudnike ONHYM.

"Ta memorandum o soglasju potrjuje zavezo ECOWAS-a in sodelovanje vseh zajetih držav, da prispevajo k izvedljivosti tega pomembnega projekta, ki bo oskrboval s plinom vse zahodnoafriške države in omogočil novo izvozno pot v Evropo," so zapisali.

Nigerijska nacionalna naftna korporacija je podpis memoranduma o soglasju označila za pomemben korak pri uresničevanju prizadevanj zvezne vlade za izkoriščanje bogatih virov plina v Nigeriji.

Časovnica projekta ni znana, dogovor pa sta strani sklenili v času velikega mednarodnega povpraševanja po nafti in plinu ter rasti cen energentov po začetku ruske invazije v Ukrajini. Zaradi vojne si več držav, zlasti evropskih, prizadeva zmanjšati svojo odvisnost od ruskih energentov, še navaja AFP.

Sorodna novica Lahko Evropo s plinom zalaga Afrika? Lahko, a ne takoj v zadostnih količinah.