Na vzhodu države deluje več uporniških skupin. Foto: Reuters
Na vzhodu države deluje več uporniških skupin. Foto: Reuters

Regionalni koordinator nevladne organizacije Christophe Munyanderu je po poročanju ameriške televizije CNN dejal, da je v vasi Ambedi v pokrajini Ituri oborožena skupina streljala na civiliste, nekatere pa obglavila z mačetami.

Tiskovni predstavnik vojske DR Konga v Ituriju je napad pripisal Zavezniškim demokratičnim silam, uporniški skupini, ki deluje na tem območju. Dva napadalca sta bila aretirana in ju zaslišujejo.

Regionalna koordinatorica pokrajinske vlade Rachel Taruwayo je dejala, da so večina žrtev ženske in otroci.

Po besedah Munyanderuja je število žrtev določil Pigmejec, ki je bil med napadom na lovu. Ko se je vrnil v vas, je našel preživelo žensko s strelno rano in dvoletnega otroka z odrezano roko.

V četrtek so prispeli do policijske nadzorne točke okoli 20 kilometrov od prizorišča napada, nato pa so jih odpeljali v bolnišnico.

Uporniške Zavezniške demokratične sile v zadnjih letih na vzhodu države stopnjujejo napade na civiliste. Med januarjem 2019 in junijem 2020 je v njihovih napadih umrlo več kot tisoč ljudi, napade pa bi lahko označili za vojne zločine in zločine proti človečnosti, pravi ZN.