Tunizijski volivci so množično ostali doma in niso odšli na volišča. Foto: Reuters
Tunizijski volivci so množično ostali doma in niso odšli na volišča. Foto: Reuters

Glavna politična opozicija Nacionalna fronta odrešitve je volitve označila za polomijo in predsednika Sajeda že pozvala k odstopu, saj po njihovem mnenju nima nobene legitimnosti. Prebivalce so pozvali k množičnim protestom in zahtevali razpis predčasnih predsedniških volitev.

Vodja volilne komisije Faruk Buasker, ki je sporočil podatke o volilni udeležbi, je to opisal kot "skromno, vendar ne sramotno". Po njegovih besedah je razlog slab odziv volivcev iskati v novem volilnemu sistemu in slabi volilni kampanji.

Sajed je nekdanji profesor prava, ki je leta 2019 slavil na predsedniških volitvah predvsem zaradi jeze javnosti nad politično elito, nato pa je 25. julija lani odstavil vlado premierja Hičema Mečičija, zamrznil delo parlamenta in si prisvojil široka pooblastila.

Marca letos je predsednik razpustil parlament, julija pa je slavil zmago na referendumu o novi ustavi. Nova ustava je še dodatno okrepila moč predsednika, ki po novem poveljuje vojski, lahko imenuje vlado brez odobritve parlamenta in ga je praktično nemogoče odstaviti s položaja.

Svoje poteze je Sajed takrat označil kot nujne za rešitev države iz dolgotrajne politične in gospodarske krize. Številni opozarjajo, da njegov prevzem oblasti ogroža mlado tunizijsko demokracijo. V luči tega so številne stranke pozvale k bojkotu volitev, zaradi česar so opazovalci že pred volitvami napovedovali nizko volilno udeležbo.

Politični krizo še poglabljajo težke gospodarske razmere zaradi počasnega okrevanja po pandemiji covida-19, med katero se je tunizijsko gospodarstvo skrčilo za osem odstotkov. Številni Tunizijci zato ne vidijo več prihodnosti v domovini in vse več se jih odpravlja na nevarno pot čez Sredozemsko morje v Evropo.

Predsednika Sajeda opozicija obtožuje državnega udara. Foto: Reuters
Predsednika Sajeda opozicija obtožuje državnega udara. Foto: Reuters