Francija je oktobra iz Nigra umaknila svoje vojaške sile. Foto: EPA
Francija je oktobra iz Nigra umaknila svoje vojaške sile. Foto: EPA

Dodali so, da bo Unija "sprejela potrebne operativne ukrepe", potem ko je Niger v ponedeljek prekinil sodelovanje z njo.

Zunanje ministrstvo v Nigru, kjer je od julija na oblasti vojaška hunta, je v ponedeljek sporočilo, da država prekinja sodelovanje z misijo EU-ja za krepitev zmogljivosti EUCAP-a Sahel Niger, ki je v tej državi deloval od leta 2012.

Pri EEAS-ju so zapisali, da je "misija s približno 130 pripadniki iz več držav članic EU-ja na pobudo oblasti v Nigru podpirala notranje varnostne sile v boju proti terorizmu, organiziranemu kriminalu in nezakonitim migracijam". Misija je imela po navedbah EEAS-ja pomembno vlogo pri usposabljanju policistov in drugih enot za zagotavljanje notranje varnosti.

Ministrstvo v Nigru je v ponedeljek prav tako sporočilo, da je država umaknila soglasje, izdano za namestitev misije za vojaško sodelovanje z EU-jem, imenovane EUMPM. Ta je začela delovati februarja na zahtevo prejšnjih oblasti, da bi podprla državo v boju proti oboroženim islamističnim skupinam. Pri EEAS-ju so pojasnili še, da je EU takoj po julijskem državnem udaru v Nigru suspendiral vse oblike sodelovanja na področju varnosti in obrambe.

Vojaška hunta v Nigru je 26. julija odstavila predsednika Mohameda Bazouma, suspendirala ustavo in razpustila državne institucije. Dotedanjega poveljnika predsedniške garde, generala Abdourahamana Tianija, pa so razglasili za novega voditelja države. Nekdanja kolonizatorka Francija – tako kot številne druge zahodne in afriške države – novih oblasti ne priznava.

Niger hkrati krepi vezi z Rusijo – prestolnico Niamey je v ponedeljek obiskala ruska delegacija, ki je z oblastmi zahodnoafriške države podpisala dogovor o krepitvi vojaškega sodelovanja.