Ljudje se zbirajo pri šoli, iz katere so neznanci odpeljali otroke. Foto: AP
Ljudje se zbirajo pri šoli, iz katere so neznanci odpeljali otroke. Foto: AP

Kot je dejala ena izmed prič, so bili v četrtek šolarji na dvorišču, ko so se pripeljali oboroženi moški na motorjih in jih odpeljali, vključno z učiteljem. Otroci so stari od osem do 15 let.

Ugrabitev je potrdil Uba Sani, guverner zvezne države Kaduna, v katero spada tudi Kuriga. Po poročanju BBC-ja je dejal, da je bilo 187 šolarjev ugrabljenih iz srednje šole, 125 pa iz osnovne. 25 otrok je bilo medtem izpuščenih.

Priče so povedale, da je član tolpe eno učenko ustrelil, zato so jo odpeljali v bolnišnico. Enemu učitelju je uspelo pobegniti, povedal je, da so domačini skušali rešiti otroke, izbruhnili so nemiri, pri čemer je en človek umrl.

Skoraj vsaka družina v Kurigi naj bi imela otroka med ugrabljenimi. Nigerijska vojska je sprožila iskalno akcijo.

Tolpe, ki ugrabljajo ljudi, so posebej dejavne na severozahodu Nigerije. V zadnjih letih so ugrabile več sto ljudi, do omenjene ugrabitve pa so bile v zadnjem času nekoliko manj dejavne.

Vojska je sprožila iskalno akcijo. Foto: AP
Vojska je sprožila iskalno akcijo. Foto: AP

Ugrabili ženske in otroke med nabiranjem lesa

Pred nekaj dnevi naj bi tudi islamistična skupina Boko Haram ugrabila več deset žensk in otrok, ki so nabirali les za kurjavo, vendar naj oba primera ne bi bila povezana. Kriminalne tolpe na severozahodu države, ki se ukvarjajo z ugrabitvami, so namreč ločene od militantne islamistične skupine Boko Haram, ki deluje predvsem na severovzhodu, čeprav so se pojavila poročila, da morda občasno lahko tudi sodelujejo, dodaja BBC.

Da bi zmanjšali število ugrabitev, so v Nigeriji leta 2022 sprejeli zakon, po katerem je plačevanje odkupnin za ugrabitve kaznivo dejanje. Za to je zagrožena najmanj 15-letna zaporna kazen.

V Nigeriji ugrabili več kot 280 otrok