Papeža je sprejel kralj Mohamed VI. Foto: Reuters
Papeža je sprejel kralj Mohamed VI. Foto: Reuters

"Svoboda vesti in verska svoboda – ki nista omejeni zgolj na bogoslužje, ampak morata vsakomur omogočiti življenje v skladu z njegovim verskim prepričanjem – sta neločljivo povezani s človeškim dostojanstvom," je dejal pred več tisoč verniki in kraljem Mohamedom VI.

Pozval je tudi k boju proti fanatizmu in fundamentalizmu. "Pri tem je pomembna tudi ustrezna priprava verskih voditeljev, če želimo v srcu novih generacij obuditi resnični verski čut," je dodal.

Papež in kralj sta na srečanju Jeruzalem označila za "skupno dediščino človeštva, še posebej vernikov treh monosteističnih religij - krščanstva, judovske vere in islama". V skupni izjavi, ki jo je objavil Vatikan, sta izpostavila še, da je treba zaščititi in spodbujati večverski značaj, duhovno dimenzijo ter kulturno identiteto Jeruzalema.

Po dvostranskem srečanju z maroškim kraljem je Frančišek obiskal inštitut, na katerem izobražujejo bodoče imame, pridigarje in pridigarke iz Maroka in tujine. Dejal je, da se veseli tega obiska, ki bo sploh prvi obisk kakega papeža na tovrstnem inštitutu.

Frančišek sicer ni prvi papež na obisku v tej državi na severu Afrike, kjer je 99 odstotkov prebivalcev muslimanov. Tam je bil leta 1985 Janez Pavel II. V nedeljo bo v velikem športnem kompleksu v Rabatu daroval mašo, na kateri pričakujejo okoli 10.000 ljudi.

Pomemben poudarek papeževega obiska bodo tudi prebežniki, s katerimi se bo sešel v centru škofijske Karitas v Rabatu, kjer bo imel tudi govor.

Na poti v središče mesta je proti vozilu maroškega kralja pritekel neznan moški, ki ga je policija takoj odstranila. Okoliščine incidenta niso znane.  Foto: Reuters
Na poti v središče mesta je proti vozilu maroškega kralja pritekel neznan moški, ki ga je policija takoj odstranila. Okoliščine incidenta niso znane. Foto: Reuters