Vatikan že dalj časa katoliškim cerkvam po državah priporoča sprejetje smernic za zaščito mladoletnih, a vse doslej ni sprejel lastne zakonodaje za to problematiko. Foto: Reuters

Papež je predložil tri dokumente ‒ apostolsko pismo, zakon in smernice, ki se nanašajo na vatikansko državo. Sveženj ukrepov, ki bo začel veljati 1. junija, od vseh vatikanskih uradnikov zahteva, da sume zlorab prijavijo ‒ izvzete so le informacije, podane med spovedjo.

Smernice predvidevajo imenovanje "kontaktne osebe" v vatikanski administraciji, ki bo imela nalogo uresničevati preventivne ukrepe za preprečevanje spolnih zlorab otrok in skrbeti za žrtve. Žrtve bodo morali obveščati o potrku preiskave njihovega primera, jim nuditi zdravstveno in psihološko oskrbo, pravno svetovanje in jih ščititi pred tistimi, ki so osumljeni zlorab, še navajajo smernice.

Vključujejo tudi niz navodil za zaposlene v Vatikanu, ki so v stiku z otroki. Med drugim gre za prepoved telesnega kaznovanja in fotografiranja ali snemanja posnetkov, ki jih starši ne odobrijo.

Navodila navajajo tudi, da zaposleni v Vatikanu ne smejo deliti skrivnosti z mladoletniki, da morajo biti v stiku z njimi vedno na očeh drugih, nobenemu otroku, ki je v njihovi skrbi, pa ne smejo dajati daril ali ga drugače posebej obravnavati.

Zlorabe na vatikanskem ozemlju ali živečih v Vatikanu

Pravila se nanašajo na zlorabe, zagrešene na ozemlju Vatikana, ali na tiste, ki jih zagrešijo vatikanski državljani ali rezidenti. Gre za okoli 800 ljudi, med katerimi je tudi kakih 300 vatikanskih diplomatov, ki službujejo po svetu. Smernice terjajo, da vsakogar, za katerega od-ločijo, da je kriv zlorab, odstranijo z delovnega mesta oziroma položaja, hkrati pa mu omogočajo tudi "duhovno in psihološko pomoč pri njihovi reintegraciji v družbo".

Med rezidenti Vatikana skorajda ni otrok, a danes predložene smernice se nanašajo tudi na mladoletnike, ki redno vstopajo za vatikansko obzidje. Med njimi je na primer 35 dečkov, starih od devet do 13 let, ki so del pevskega zbora Sikstinske kapele.

Nič več prikrivanja

Katoliško cerkev že desetletja po vsem svetu pretresajo razkritja o spolnih zlorabah otrok. Vatikan je že večkrat obljubil, da bo pometel pred lastnim pragom. Frančišek je na februarski konferenci o zaščiti otrok, ki so se je udeležili cerkveni voditelji z vsega sveta, obljubil, da Cerkev ne bo več prikrivala zločinov pedofilskih duhovnikov, kot je bilo to po njegovih besedah običajno v preteklosti.