350.000 Sudancev je pred vojno pobegnilo v tujino. Na fotografiji begunci v taborišču v sosednjem Čadu. Foto: Reuters
350.000 Sudancev je pred vojno pobegnilo v tujino. Na fotografiji begunci v taborišču v sosednjem Čadu. Foto: Reuters

Posredniki iz ZDA in Savdske Arabije so v ponedeljek sprva poročali, da obe sprti strani kršita iztekajoče se premirje in da sta pripravljeni na nadaljnje zaostrovanje razmer. Tik pred koncem sedemdnevnega premirja pa sta Washington in Riad napovedala njegovo podaljšanje za pet dni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Podaljšanje premirja bo omogočilo nadaljnjo dostavo humanitarne pomoči, ponovno vzpostavitev osnovnih storitev in nadaljnja pogajanja o dolgoročni rešitvi. Čeprav premirja do zdaj niso bila v celoti spoštovana, je humanitarno pomoč v zadnjih nekaj dneh prejelo približno dva milijona Sudancev, je sporočilo ameriško zunanje ministrstvo.

Kljub premirju spopadi, civilist v zakloniščih

Kljub premirju so sudansko prestolnico Kartum v ponedeljek pretresali streli in topniški ogenj. Ulični spopadi so potekali na severu mesta, topniško obstreljevanje je bilo slišati na jugu. Na tisoče civilistov se še vedno skriva v zakloniščih, kjer jim primanjkuje osnovnih dobrin.

Svetovni program za hrano (WFP) je sporočil, da od sobote oskrbuje na tisoče ujetih prebivalcev Kartuma, kar je označil za velik dosežek. Nenehni spopadi sicer še vedno ovirajo dostavo humanitarne pomoči, od katere je po podatkih ZN-a odvisnih 25 milijonov ljudi v Sudanu.

Unicef skuša zagotoviti pomoč otrokom v Kartumu. Foto: Reuters
Unicef skuša zagotoviti pomoč otrokom v Kartumu. Foto: Reuters

Unicef: Humanitarno pomoč potrebuje 13,6 milijona otrok

Po podatkih Sklada ZN-a za otroke (Unicef) humanitarno pomoč potrebuje tudi 13,6 milijona otrok, kar je največje število pomoči potrebnih do zdaj. Že pred konfliktom, ki traja šest tednov, je pomoč potrebovalo skoraj devet milijonov sudanskih otrok.

"Medtem ko se konflikt v Sudanu nadaljuje, je davek, ki ga plačujejo otroci, iz dneva v dan bolj uničujoč," je dejala Adele Khodr, regionalna Unicefova direktorica za Bližnji vzhod in Severno Afriko. Po njenih besedah si ti otroci zaslužijo priložnost, da preživijo in znova zaživijo svoje življenje, nihče pa ne bi smel varčevati s prizadevanji za zaščito otrok in njihovih pravic.

Unicef opozarja, da so bile razmere za sudanske otroke že pred konfliktom izjemno težke, zdaj pa so katastrofalne. Dostop do hrane, čiste pitne vode, elektrike in telekomunikacij je nezanesljiv, cenovno nedosegljiv ali pa sploh ne obstaja. Domove je moralo zapustiti več kot milijon ljudi, vključno s 319.000, ki so se zatekli v sosednje države. Med temi naj bi bila polovica otrok.

Za pomoč potrebujejo 838 milijonov dolarjev

Razseljenost in pomanjkanje osnovnih socialnih storitev ter zaščite brez takojšnjega in obsežnega humanitarnega odziva bo imelo uničujoče ter dolgoročne posledice za otroke. "Ti otroci niso le številke, so posamezniki z družinami, sanjami in upi. So prihodnost Sudana in ne moremo le nemo opazovati, kako nasilje uničuje njihova življenja," je poudarila Khodr.

Sorodna novica Milice požgale celotne vasi na zahodu Darfurja. Svarila pred humanitarno katastrofo.

Unicef za pomoč Sudanu potrebuje 838 milijonov ameriških dolarjev, kar je 253 milijonov več, kot je bilo ocenjeno aprila, saj je konflikt povzročil dodatne nujne humanitarne potrebe, vključno s potrebo po zdravljenju več kot 620.000 otrok, ki trpijo zaradi hude akutne podhranjenosti. Stanje pri polovici od njih je tako alarmantno, da lahko umrejo, če ne bodo pravočasno prejeli pomoči.

1800 mrtvih in milijon razseljenih

V spopadih je od sredine aprila v Sudanu umrlo najmanj 1800 ljudi. Več kot milijon jih je bilo notranje razseljenih, nekaj manj kot 350.000 pa jih je pobegnilo v sosednje države.