Na velikem protestu v prestolnici so se zbrali podporniki vojaške hunte. Foto: EPA
Na velikem protestu v prestolnici so se zbrali podporniki vojaške hunte. Foto: EPA

Protest je potekal blizu oporišča francoske vojske na obrobju prestolnice. Ljudje so nosili plakate z napisom "Francoska vojska, odidi iz naše države!"

Hunta je v petek Francijo tudi obtožila, da se s podporo odstavljenemu predsedniku države Mohamedu Bazoumu meša v notranje zadeve države.

Izvolitev Bazouma, zaveznika Francije, na volitvah leta 2021 je vzbudila upanje v vzpostavitev stabilnosti v tej državi s številnimi težavami. A člani njegove garde so 26. julija izvedli državni udar, Bazoum je od takrat zaprt v predsedniški rezidenci.

Odnosi s Francijo, nekdanjo kolonizatorko, zdaj pa zaveznico v boju proti džihadistom, so se v zadnjem času drastično poslabšali. Enako velja tudi za večino preostalih držav Zahoda, pa tudi za odnose Nigra z združenjem zahodnoafriških držav Ecowas. Med drugim je hunta 3. avgusta razveljavila vojaške sporazume s Francijo, ki ima v državi nameščenih okoli 1500 vojakov, ki sodelujejo v boju proti džihadistom. Razveljavitev sporazumov Pariz ignorira, saj vztraja pri njihovi zakonitosti.

Hunta je tudi izgnala francoskega veleposlanika Sylvaina Itteja, ki pa kljub temu ostaja v državi. Pariz namreč vztraja, da lahko odločitve o tujih veleposlanikih sprejemajo samo "legitimne, izvoljene nigrske oblasti".