V spopadih je bilo ubitih že več sto ljudi. Foto: Reuters
V spopadih je bilo ubitih že več sto ljudi. Foto: Reuters

Poveljnik sudanske vojske Abdel Fatah Al Burhan in njegov namestnik Mohamed Hamdan Dagalo Hemeti, ki poveljuje rivalskim Silam za hitro podporo (RSF), "sta se načelno dogovorila za sedemdnevno premirje od 4. do 11. maja", je sporočilo južnosudansko zunanje ministrstvo v Džubi.

Strani sta se tudi strinjali, da bosta imenovali svoje predstavnike za mirovna pogajanja, ki bodo potekala na katerem koli kraju po njuni izbiri, so še navedli v Džubi. Datum začetka pogajanj še ni določen.

Dogovor sta sprti strani, ki sta že več tednov vpleteni v krvave spopade, dosegli v telefonskem pogovoru z južnosudanskim predsednikom Salvo Kiirom, ki je z generaloma govoril v okviru pobude vzhodnoafriškega regionalnega bloka – Medvladne agencije za razvoj (IGAD). Ta si prizadeva za končanje spopadov, k čemur sta sicer pozvali tudi Afriška unija in mednarodna skupnost.

V spopadih, ki so med vladno vojsko in silami RSF izbruhnili sredi prejšnjega meseca, je bilo do zdaj ubitih več kot 500 ljudi, na tisoče pa ranjenih. Približno 50.000 prebivalcev je do zdaj zapustilo Sudan in se zateklo v sosednje države.

Spopadi so se nadaljevali kljub zadnji prekinitvi ognja, ki bi se iztekla v nedeljo opolnoči, a sta strani še pred iztekom naznanili dogovor o podaljšanju za 72 ur.