Strah, da bi se spopadi lahko razplamteli v državljansko vojno, vse bolj narašča. Foto: Reuters
Strah, da bi se spopadi lahko razplamteli v državljansko vojno, vse bolj narašča. Foto: Reuters

V Sudanu so 15. aprila po večtedenskem sporu izbruhnili spopadi med sudansko vojsko pod vodstvom generala Abdela Fataha Al Burhana in silami za hitro posredovanje (RSF), ki jim poveljuje njegov namestnik Mohamed Hamdan Dagalo. Kljub dogovoru o začasnem premirju se spopadi nadaljujejo, prekinitev ognja pa se bo predvidoma uradno iztekla danes opolnoči.

Sudansko prestolnico Kartum ob tem tudi danes pretresajo zračni napadi in zvoki protiletalskega orožja. V mestu s petimi milijoni prebivalcev vladata kaos in brezpravje, spopadi pa se nadaljujejo zlasti v okolici državne radiotelevizije. Sudanska vojska je sporočila, da z artilerijo in iz zraka prestolnico napada iz vseh smeri, da bi pregnala svoje nasprotnike.

"Ni prav, da še naprej potekajo spopadi za oblast, medtem ko država razpada," je za savdsko televizijo Al Arabija povedal Guterres in izrazil podporo prizadevanjem za posredovanje v konfliktu pod afriškim vodstvom. Prvi mož ZN-a je ob tem opozoril tudi na dogajanje v Darfurju na zahodu Sudana, kjer naj bi bilo ta teden v mestu El Geneina ubitih najmanj 96 ljudi. "Dogajanje v Darfurju je strašno, družba razpada, vidimo plemena, ki se zdaj poskušajo oborožiti," je dejal Guterres.

Evakuacija savdskih državljanov. Foto: Reuters
Evakuacija savdskih državljanov. Foto: Reuters

Strah pred hudo državljansko vojno

Nekdanji sudanski premier Abdala Hamdok je medtem posvaril, da bi se konflikt v Sudanu lahko sprevrgel v eno najhujših državljanskih vojn na svetu, če se ne bo dovolj zgodaj ustavil. "Bog ne daj, da bi Sudan dosegel točko državljanske vojne – Sirija, Jemen in Libija bodo le majhna igra," je dejal Hamdok in ocenil, da bi bila to "nočna mora za svet". Dodal je še, da gre za nesmiselno vojno, iz katere ne bo nihče izšel kot zmagovalec.

Svetovni program za hrano (WFP) pa opozarja, da bi nasilje v Sudanu lahko v humanitarno krizo pahnilo celotno vzhodnoafriško regijo. "Tretjina prebivalcev države je stradala že pred izbruhom spopadov, zdaj pa primanjkuje vsega in cene hrane so skokovito narasle," je povedal direktor WFP-ja v Nemčiji Martin Frick.

Cene naraščajo tudi v sosednjem Čadu in Južnem Sudanu, obe državi sta od začetka spopadov sprejeli na tisoče beguncev. "V Južnem Sudanu, ki se zaradi podnebne krize na nekaterih območjih spopada s poplavami, na drugih pa s sušo, so se cene hrane v zelo kratkem času zvišale za 28 odstotkov," je opozoril Frick.

Po podatkih sudanskega ministrstva za zdravje je bilo v spopadih do zdaj ubitih več kot 520 ljudi, več kot 4500 pa je ranjenih. Na desetine tisoče jih je notranje razseljenih ali pa so pobegnili v sosednji Čad, Egipt, Južni Sudan in Etiopijo.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Nizozemska in Velika Britanija končali evakuacije

Številne države si medtem še vedno prizadevajo za umik svojih državljanov iz Sudana. Iz države je odletel zadnji evakuacijski polet za nizozemske državljane, iz Londona pa so sporočili, da so razmere v Sudanu postale preveč nevarne za nadaljevanje evakuacijskih poletov.

Nizozemsko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je končalo evakuacije nizozemskih državljanov. Iz države je danes v Jordanijo poletelo zadnje letalo. Ob tem so pojasnili, da so iz Sudana skupno evakuirali najmanj 160 nizozemskih državljanov, od česar so jih 85 odpeljala nizozemska letala, preostale pa so evakuirali z letali drugih evropskih držav.

Po navedbah Londona pa so razmere postale preveč nevarne za nadaljevanje evakuacijskih poletov. Ob tem so sicer Britancem, ki so še v državi, zagotovili nadaljnjo podporo. Zadnje letalo Velike Britanije za evakuacijo je iz Sudana vzletelo v soboto zvečer, s čimer se je število evakuiranih Britancev od torka povečalo na 1888.

"Evakuacija, ki smo jo izvedli, je bila najdaljša in največja med vsemi zahodnimi državami," je za Sky News povedal britanski minister za promet Mark Harper in operacijo označil za zelo uspešno. "Še naprej bomo zagotavljali konzularno podporo iz Sudana," je zagotovil in dodal, da je britansko zunanje ministrstvo v Port Sudanu ustanovilo urad za tiste, ki želijo pobegniti prek morja v Savdsko Arabijo.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Prispelo prvo letalo Rdečega križa

Je pa danes v Sudanu pristalo prvo letalo Mednarodnega odbora Rdečega križa s humanitarno pomočjo. "Osem ton humanitarnega tovora vključuje kirurški material za podporo sudanskim bolnišnicam in prostovoljce sudanskega društva Rdečega polmeseca," je sporočil Mednarodni odbor RK-ja. Pošiljka je v Sudan prispela prek jordanske prestolnice Aman in mesta Port Sudan ob Rdečem morju.

Port Sudan je po besedah direktorja regionalnega odbora organizacije Patricka Youssefa trenutno edina vstopna točka za dostavo pomoči. Dejal je, da je bilo na letalu "dovolj medicinskih pripomočkov za stabilizacijo 1500 bolnikov", in izrazil upanje, da bodo varnostne razmere omogočale pošiljanje nadaljnje pomoči.

Ob tem je pojasnil tudi, da si sudanski Rdeči polmesec "prizadeva priti do trupel na ulicah" Kartuma. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) v sudanski prestolnici trenutno deluje le 16 odstotkov bolnišnic.