V Libiji ni miru že od leta 2011. Foto: Reuters
V Libiji ni miru že od leta 2011. Foto: Reuters

Najprej je prekinitev sovražnosti napovedal odpadniški general Kalifa Haftar s svojo Libijsko narodno vojsko (LNA), nato pa je dogovor potrdila še mednarodno priznana vlada narodne enotnosti. Predsednik vlade Fajez Al Saradž je sporočil, da so se za ta korak odločili na poziv turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana in ruskega predsednika Vladimirja Putina. Opozoril pa je, da si vladne sile pridržujejo pravico do odgovora na vsak napad ali agresijo z druge strani.

Obe strani sta v jutranjih urah drugo drugo že obtožili kršenja premirja. Obstreljevanje je bilo slišati iz okolice prestolnice Tripoli.

Turčija v libijskem konfliktu podpira mednarodno priznano vlado narodne enotnosti, Egipt, Združeni arabski emirati in Rusija pa podpirajo generala Haftarja, ki je aprila sprožil ofenzivo za zavzetje Tripolija iz vladnih rok.

Pozivi k pogajanjem

Putin in Erdogan sta pretekli teden ob robu slovesnega odprtja plinovoda Turški tok v Carigradu vse strani v Libiji pozvala, naj takoj sedejo za pogajalsko mizo, da bi končale trpljenje libijskega ljudstva. Podprla sta tudi mednarodno konferenco za vrnitev k političnemu procesu o Libiji pod okriljem Združenih narodov, ki bo ta mesec v Berlinu.

Kaos v Libiji vlada vse od strmoglavljenja dolgoletnega libijskega diktatorja Moamerja Gadafija leta 2011. Sile odpadniškega generala nadzirajo vzhodno Libijo ter večino oaz in naftnih polj na puščavskem jugu države.