Baširja je vojska odstavila aprila lani. Foto: Reuters
Baširja je vojska odstavila aprila lani. Foto: Reuters

O izročitvi so se sudanska vlada in uporniške skupine iz Darfurja dogovorile na mirovnih pogovorih v Džubi, je sporočil minister za informiranje Fajsal Saleh.

"Pravice ne moremo doseči, če ne zacelimo ran," je dejal Mohamed Hasan Eltaiš, predstavnik sudanske vlade. "Privolili smo, da se bodo pred ICC-jem zglasili vsi, proti katerim je bil izdan nalog za aretacijo. To naj povem zelo jasno."

76-letnega Baširja obtožnica bremeni genocida, vojnih zločinov in zločinov proti človeštvu v spopadih, ki so izbruhnili v Darfurju leta 2003.

Sudanska vojska je predsednika odstavila aprila lani.

Bašir se je na oblast povzpel z vojaškim udarom leta 1989, Sudanu pa je vladal z železno pestjo.

Ubitih 300.000 ljudi

Tožilstvo v Haagu je zahtevalo, da se Baširju sodi zaradi pobojev v Darfurju. Po neuradnih podatkih Združenih narodov je bilo v vojni ubitih okoli 300.000 ljudi, razseljenih pa 2,5 milijona.

Decembra so Baširja zaradi korupcije obsodili na dve leti v družbenoreformni ustanovi. Po sudanskem zakonu osebe, starejše od 70 let, ne morejo služiti zapornih kazni.

Tožilstvo v Sudanu ga je tudi obtožilo poboja protestnikov med demonstracijami, ki so lani vodile do njegove odstavitve.