Protestniki zahtevajo konec vojaške vladavine. Foto: Reuters
Protestniki zahtevajo konec vojaške vladavine. Foto: Reuters

Sudanska policija je sicer s solzivcem razgnala več tisoč protestnikov, ki so se, prvič po 3. juniju, ko je vojska ubila več deset protestnikov, v tako velikem številu zbrali v prestolnici Kartum in vnovič zahtevali konec vojaške vladavine. Na nedeljskem shodu, poimenovanem "shod milijonov močnih", se je zbralo več tisoč protestnikov, ki so vzklikali "civilna vlada".

Po navedbah sudanskega ministrstva za zdravje je umrlo sedem ljudi, 181 je ranjenih, po navedbah proopozicijskega centralnega komiteja sudanskih zdravnikov pa je bilo ubitih najmanj pet protestnikov.

General Mohamed Hamdan Dagalo, namestnik vodje tranzicijskega vojaškega sveta je dejal, da so neznani strelci ustrelili osem ljudi, pet civilistov in tri paravojke, ni pa dejal, ali so streljanje preživeli. Kot je zatrdil, bodo strelce pripeljali pred roko pravice.

Že v soboto so paravojaške sile, kot poroča BBC, prekinile novinarsko konferenco, ki so jo organizirali voditelji protesta.

Vojska je aprila z vojaškim udarom z oblasti odstavila Omarja Al Baširja, ki se je na oblast, prav tako z udarom, povzpel 30. junija 1989. Udar je sledil večmesečnim množičnim protestom, ki pa se nadaljujejo tudi po udaru.

Pred protesti je bilo na ulicah Kartuma več enot varnostnih sil, med njimi tudi paravojaške hitre enote za posredovanje. Kot je dejal vodja protestnikov Ahmed Al Rabie, so prej omenjene paravojaške enote v soboto prekinile tudi novinarski brifing. "Še preden smo lahko začeli novinarsko konferenco, so s tremi vozili prišli oboroženi pripadniki in nam dejali, da ne smemo imeti novinarske konference." Vsem v stavbi so ukazali, da jo morajo zapustiti. Kot je dejal Al Rabie, je bila akcija "še hujše kršenje svoboščin, kot so se dogajale v času režima nekdanjega predsednika".

Vojska je sporočila, da bo odgovornost za nasilje ali smrt v protestih pripisala opoziciji.

Pogajanja med tranzicijskim vojaškim svetom in opozicijo so se neuspešno končala 3. junija in se kljub mediaciji Afriške unije in etiopskega premierja Abiya Ahmeda še niso nadaljevala.

Razmere se zaostrujejo
Na začetku junija je v zatrtju protestov sudanska vojska ubila 100 ljudi, več kot 300 je bilo ranjenih. O razmerah je takrat razpravljal tudi Varnostni svet Združenih narodov, a zaradi razdeljenosti mednarodne skupnosti skupne izjave ni sprejel. Afriška unija je potem 6. junija zamrznila članstvo Sudana v tej povezavi. Kot je AU objavil na Twitterju, je prekinjeno sodelovanje Sudana v vseh dejavnostih unije, dokler država ne bo dobila prehodne civilne vlade. Sudanski vojaški voditelji so po končanju pogajanj sporočili, da bodo v devetih mesecih izvedli volitve.