S protestniki je obračunala paravojaška skupina Hitre podporne sile. Foto: EPA
S protestniki je obračunala paravojaška skupina Hitre podporne sile. Foto: EPA

"Štirideset trupel naših mučenikov je bilo včeraj potegnjenih iz reke Nil," je centralni komite sudanskih zdravnikov zapisal na Facebooku. Eden od zdravnikov je za BBC potrdil, da se je število smrtnih žrtev povzpelo na sto. Nekateri so bili pretepeni do smrti ali ustreljeni, drugi ubiti z mačetami. "Bil je pravi masaker," je dejal neimenovani vir.

Protestniki v Kartumu že več mesecev zahtevajo, da oblast iz rok prehodnega vojaškega sveta preide v roke civilnih oblasti. Foto: Reuters
Protestniki v Kartumu že več mesecev zahtevajo, da oblast iz rok prehodnega vojaškega sveta preide v roke civilnih oblasti. Foto: Reuters

Paravojaška enota s pravimi naboji streljala na protestnike

Mednarodna skupnost glede Sudana razdeljena

Mirni protesti za prenos oblasti z vojske na civilno vlado so v Sudanu potekali več tednov, paravojaška enota Hitre podporne sile (TMC) pa je v ponedeljek s pravimi naboji streljala na protestnike, ki so sodelovali v sedečem protestu pred sedežem generalštaba sudanske vojske. TMC je bil ustanovljen kot podpora vladavini dolgoletnega sudanskega predsednika Omarja Al Baširja in ima korenine v vojni v Darfurju na zahodu države, ki se je začela leta 2003.

Sorodna novica "Omar Al Bašir je le glava, celoten gnil sistem pa še vedno obstaja"

Člani te paravojaške skupine naj bi se še vedno sprehajali po ulicah Kartuma in napadali civiliste. "Smo kot ujetniki, nihče ne more ven," je za BBC dejala neka prebivalka Kartuma. Moten je tudi letalski promet v prestolnici. Veliko oboroženih moških se sprehaja tudi po ulicah drugega največjega mesta, Omdurmana, ki stoji na nasprotni strani reke Nil kot Kartum.

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je izrazil zaskrbljenost zaradi poročila o uporabi sile nad civilisti in pozval k neodvisni preiskavi.

Vojska naredila korak nazaj

Sudanska vojska je medtem sporočila, da je "brezpogojno pripravljena na pogajanja", kar je presenetljivo, saj je v ponedeljek odstopila od vseh predhodnih dogovorov z opozicijo in pozvala k razpisu volitev v najpozneje devetih mesecih. Vodja hunte, general Abdel Fatah Al Burhan, je napovedal, da bodo volitve potekale pod "regionalnim in mednarodnim nadzorom".

Opozicija: Prehodni vojaški svet seje strah. Ne zaupamo mu.
A sudanska opozicija je zavrnila povabilo k pogovorom. "Ne sprejemamo vabila prehodnega vojaškega sveta, saj mu ne moremo zaupati. Po ulicah seje strah in nasilje," je po poročanju Reutersa dejal eden od vodij opozicije Madani Abas Madani.

Dogovor o vzpostavitvi novega telesa, ki naj bi vodil Sudan tri leta, je sicer najtrši oreh v pogajanjih o vzpostavitvi civilnih oblasti po odstavitvi dolgoletnega avtokratskega voditelja Al Baširja.

Al Baširja aprila strmoglavila vojska
Al Baširja, ki je bil na oblasti tri desetletja, je aprila strmoglavila sudanska vojska. Udar je sledil večmesečnim množičnim protestom, ki se nadaljujejo tudi po udaru. Vse od takrat sta si vojska in opozicija prizadevali za sestavo prehodne vlade.