V Keniji so na javnih krajih zaščitne maske obvezne. Foto: Reuters
V Keniji so na javnih krajih zaščitne maske obvezne. Foto: Reuters

Kot je dejal vodja kenijske policije Hillary Mutyambai, so imeli ljudje dovolj časa za nakup mask, tako da je s sredo lahko policija začela izvajati nadzor nad spoštovanjem ukrepov. Tistim, ki ne bodo nosili mask, grozi do pol leta zaporne kazni in plačilo približno 170 evrov globe. Vlada je pozvala različna podjetja, naj pomagajo pri izdelavi zaščitnih mask, poroča BBC.

Medtem je guverner prestolnice Nairobi Mike Sonko sprožil polemike, ko je napovedal, da bo v pošiljke s hrano za revne družine, ki so zaradi pandemije ostale brez dohodkov, dal tudi steklenice alkohola. Dodal je, da so raziskave Svetovne zdravstvene organizacije in drugih organizacij pokazale, da ima alkohol pomembno vlogo pri uničevanju novega koronavirusa ali katere koli vrste virusa. Sonko je že večkrat sprožil različne polemike, spoprijema pa se tudi z obtožbami glede povezav s preprodajo mamil in pranjem denarja. Vse obtožbe zanika.

Nigerija: Največ okužb v enem dnevu

Nigerija je v zadnjih 24 urah potrdila 30 novih primerov okužb, kar je največ v enem dnevu do zdaj. Skupaj je v afriški državi z največjim številom prebivalcev okuženih 373 ljudi, umrlo je 11 bolnikov. 25 novih primerov so potrdili v Lagosu, največjem mestu, ki je tudi žarišče epidemije v državi. V treh največjih zveznih državah je vlada karanteno, ki bi se končala v ponedeljek, podaljšala za nadaljnjih 14 dni.

Gana: Aplikacija za odkrivanje domnevnih okužb

Gana je razvila aplikacijo za mobilne telefone, ki naj bi organom pomagala izslediti in odkriti domnevne primere okužb z novim koronvirusom. Po besedah vlade bo aplikacija spremenila način boja proti virusu, z njeno pomočjo pa naj bi že ugotovili približno sto domnevnih primerov. Aplikacija spremlja gibanje uporabnikov prek GPS-a, kar bo organom omogočilo prepoznati osebe, ki bi morda prišle v stik s potrjenim primerom okužbe.

Uporabljala se bo tudi za spremljanje, ali ljudje, ki jim je bila naročena samoosamitev, to upoštevajo, vendar ni jasno, kakšne bodo posledice za tiste, ki se tega ne držijo. Na pomisleke glede varnostni osebnih podatkov je ministrstvo za komuniciranje zatrdilo, da so podatki šifrirani, s čimer bo zagotovljena zaupnost. Gana je za zdaj naredila 37.000 testov, okuženih pa je 636 ljudi. Umrlo je osem bolnikov. Deli države so v karanteni, prav tako ima Gana zaprte meje.

Množično testiranje v Zimbabveju

Vlada v Zimbabveju je predstavila načrt množičnih testiranj za novi koronavirus. Cilj je, da do konca meseca prouči najmanj 33.000 primerov suma okužb. Ministrstvo za zdravstvo je sporočilo, da je do zdaj opravilo 665 testov, potrdili pa so 18 primerov okužb. Prednostno bodo testirali tiste s simptomi gripe ali pljučnice, tiste s povišano telesno temperaturo, starejše, zdravstvene delavce, vladno osebje in tiste, ki so med karanteno delali. Do nedelje v Zimbabveju velja delna karantena.

V Tanzaniji ne bodo praznovali dneva unije

Premier Tanzanije Kassim Majaliwa je sporočil, da letos ne bodo posebej praznovali dneva unije 26. aprila, ko se spominjajo na združitev Tanganjike in Zanzibarja v enotno državo. Denar, ki ga sicer namenijo za ta praznik, bodo raje prerazporedili v sklad za boj proti novemu koronavirusu. Med ukrepi za zajezitev širjenja bolezni covid-19 so za nedoločen čas podaljšali zaprtje šol in drugih izobraževalnih ustanov. Za zdaj so v državi potrdili 53 okužb.

Težave južnoafriške letalske družbe

Južnoafriška vlada je zavrnila prošnjo letalske družbe South African Airways za 500 milijonov dolarjev pomoči. Zaradi finančnih težav, v katerih se je znašla družba in so zaradi pandemije še večje kot sicer, bi lahko 5000 ljudi ostalo brez služb. Že skoraj desetletje South African Airways ni ustvaril dobička, v zadnjih treh letih pa je prejel več kot milijardo dolarjev pomoči. V Južni Afriki sicer medtem skrb vzbuja povečanje števila okuženih v zaporih, kjer so v zadnjih dveh dneh potrdili 49 novih okužb.

21-dnevna karantena v Malaviju

Malavi je v boju proti koronavirusu uvedel 21-dnevno karanteno, ki bo trajala do 9. maja. Za zdaj so potrdili 16 primerov okužb in dve smrtni žrtvi. Ljudje bodo morali imeti dovoljenja, da bodo lahko zapuščali svoje domove. Predsednik Peter Mutharika je dejal, da bodo karanteno podaljšali, če ukrepi ne bodo učinkovali. Dodal je, da bo med karanteno na ulicah varnostno osebje, postavili pa bodo tudi zapore na določenih cestah.

Hkrati je napovedal, da bo sebi in najvišjim vladnim uradnikom znižal plačo za deset odstotkov. Prihranjena sredstva bodo namenili boju proti koronavirusu. 2. julija naj bi v državi ponovili predsedniške volitve, potem ko je ustavno sodišče lanske razveljavilo, saj je ugotovilo nepravilnosti pri glasovanju.