Afričani na Kitajskem se pritožujejo zaradi diskriminacije. Foto: EPA
Afričani na Kitajskem se pritožujejo zaradi diskriminacije. Foto: EPA

Kitajska je zajezila izbruh v prvotnem epicentru Vuhanu v osrednjem delu države, zdaj pa jo skrbijo okuženi ljudje, ki prihajajo iz tujine, zato krepi nadzor nad tujci, ki vstopajo v državo, krepi pa tudi nadzor na meji. Peking zanika kakršno koli diskriminacijo.

V zadnjih dneh se Afričani v južnem mestu Guangdzou pritožujejo, da so jih najemodajalci nagnali iz stanovanj, da jih večkrat testirajo za koronavirus, ne da bi jim potem pokazali rezultate testov, in da jih v javnosti ignorirajo in diskriminirajo.

Kitajska poroča o 99 novih primerih okužbe z novim koronavirusom, od tega 97 vnesenih. To je največ okužb v enem dnevu tistih, ki so prišli iz tujine, od izbruha virusa decembra lani. O novih smrtnih žrtvah covida-19 danes niso poročali.

Pismo veleposlanikov opozarja tudi na primere, ko so Afričane napodili iz hotelskih sob sredi noči, jim odvzeli potne liste in jim grozili z odvzemom vizuma, aretacijo ali izgonom.

Veleposlaniki v pismu pravijo, da takšna "stigmatizacija in diskriminacija" ustvarja lažen vtis, da virus širijo Afričani. "Skupina afriških veleposlanikov v Pekingu zahteva takojšnjo prekinitev prisilnih testov, karanteno in druge nečloveške ukrepe zoper Afričane," piše v pismu, ki je poleg na kitajskega ministra Vanga naslovljeno tudi na Afriško unijo, južnoafriškega predsednika Cyrila Ramaphoso in vse afriške zunanje ministre.

Predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Liu Baočun je v nedeljo dejal, da v Guangdzouju uveljavljajo protivirusne ukrepe za vse, ki vstopajo v mesto iz tujine, ne glede na njihovo državljanstvo, raso ali spol.

Kitajsko veleposlaništvo v Zimbabveju je medtem zavrnilo vse obtožbe, da so Afričani pri tem posebej izpostavljeni. "Škodljivo je delati senzacijo iz posameznih incidentov," so sporočili. "Kitajska obravnava vse posameznike v državi, tako kitajske kot tuje, enako," so dodali.

Medtem bo Harbin, glavno mesto severovzhodne pokrajine Hejlongdžjang na meji z Rusijo, uvedel 28-dnevno karanteno za vse prišleke iz tujine. Prvih 14 dni bodo morali biti v posebnem centru, naslednjih 14 pa doma.

Pri vseh bodo izvedli tudi dva testa nukleinske kisline in test za protitelesa. Lokalne oblasti bodo za 14 dni zaprle stanovanjske enote, v katerih bodo odkrili potrjene in asimptomatske primere okužbe.

V Pekingu bodo konec aprila in v prvi polovici maja začeli pouk za višje letnike srednjih šol, ki je bil ustavljen zaradi izbruha koronavirusa.