Merilnica telesne temperature v 13-milijonskem Gvangdžovu. Foto: Reuters
Merilnica telesne temperature v 13-milijonskem Gvangdžovu. Foto: Reuters

V pristaniškem velemestu, kjer živi ena največjih afriških skupnosti na Kitajskem, so se temnopolti znašli na udaru rasističnih ukrepov oblasti in tamkajšnjega prebivalstva.

Kitajska trdi, da je širjenje novega koronavirusa pod nadzorom, po uradni statistiki pa veliko večino novih okužb predstavljajo primeri iz tujine.

Pretekli teden so lastniki prisilno izselili več sto Afričanov iz že plačanih stanovanj in hotelov in jih napotili v "obvezno karanteno", tudi če so bili predtem negativni na testiranju na covid-19, poroča časopis Shanghaist.

Številni med njimi so zaradi tega s svojim imetjem pristali na ulici in iščejo zavetišče, medtem ko čakajo na odgovor konzulatov iz svojih domovin ali domovin svojih prednikov.

Prepoved vstopa v McDonalds

Nekateri so prisiljeni spati na ulicah, pod mostovi in pred policijskimi postajami, poroča BBC. Vstop jim odrekajo tudi številne veleblagovnice, trgovine z oblačili in restavracije, ki se jim je pridružil tudi McDonalds.

"Obvestili so nas, da temnopolti ljudje nimajo vstopa. Zaradi svojega zdravja stopite v stik s policijsko postajo za izolacijo. Prosim, razumite položaj," so napisali v obvestilu na vhodu v eno izmed McDonaldsovih restavracij. Ameriška hitroprehranska veriga se je opravičila za dogodek in restavracijo na kratko tudi zaprla.

Obvezna testiranja za temnopolte

BBC-jev dopisnik iz Hongkonga Danny Vincent ob tem poroča, da naj bi zdravstveni delavci izvajali testiranja kar vseh temnopoltih prebivalcev – ne glede na to, ali imajo simptome covida-19 in ne glede na to, ali so pripotovali iz tujine ali bili v stiku z okuženimi.

Dopisnik še dodaja, da se je afriška skupnost v Gvangdžovu v preteklih letih z več sto tisoč zmanjšala na le nekaj tisoč, saj naj bi bili na udaru diskriminatornih ukrepov, svoje pa je dodala tudi omejitev bivalnih vizumov.

"Afrika in Kitajska sta brata" – diplomacija zanika diskriminacijo

Sorodna novica Veleposlaniki afriških držav na Kitajskem opozarjajo na diskriminacijo Afričanov

Afriške države so v zadnjih letih sicer postale glavni trgovinski in diplomatski partner Kitajske – trgovina je lani znašala 208 milijard dolarjev, poroča CNN.

Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva je v odzivu na rasizem v Gvangdžovu zanikal vsakršno diskriminacijo tujcev na Kitajskem, pokrajina Guangdong pa je Kitajsko in Afriko označila za dobra prijatelja, partnerja in brata.