Število žrtev v bojih za Tripolis hitro raste. Foto: Reuters
Število žrtev v bojih za Tripolis hitro raste. Foto: Reuters

Predstavništvo WHO-ja za Libijo je na Twitterju sporočilo, da bo organizacija v Tripolis poslala medicinsko opremo in dodatno osebje. Obenem so v organizaciji obsodili napade na zdravstveno osebje med spopadi, ki so se začeli 4. aprila, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po podatkih urada ZN-a za humanitarne zadeve (Ocha) je bilo zaradi spopadov razseljenih več kot 13.500 ljudi, več kot 900 pa se jih je moralo zateči v začasna zatočišča.

Sile generala Haftarja (LNA), ki so sprožile ofenzivo za zavzetje Tripolisa, medtem zavračajo mednarodne pozive po ustavitvi spopadov. Enote mednarodno priznane libijske vlade so v odgovor začele protiofenzivo.

Sprti strani sta ob spopadih na tleh izvajali tudi letalske napade, nato pa druga drugo obtoževali napadov na civiliste, še poroča AFP.

Haftar napovedal ofenzivo na Tripolis

Italijo skrbi, da bodo prišli begunci

Napeto dogajanje v Libiji z zaskrbljenostjo spremljajo v Rimu. Kot je razvidno iz poročila italijanske obveščevalne službe AISE, bi se lahko zaradi stopnjevanja napetosti do 6.000 ljudi iz Libije podalo na pot proti Italiji, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Italijanske obveščevalne službe pri tem opozarjajo, da naj bi med begunci prihajali tudi islamski teroristi.

Na tisoče ljudi, ki jih zadržujejo v libijskih taboriščih za prebežnike, med njimi veliko žensk in otrok, se pripravlja na beg v Italijo, piše v poročilu, s katerim je po poročanju milanskega časnika Corriere della Sera seznanjen tudi italijanski premier Giuseppe Conte.

"Obstaja konkretna nevarnost izbruha humanitarne krize v Libiji, ki jo želimo za vsako ceno preprečiti. Pogovarjamo se z vsemi stranmi v Libiji," je dejal Conte, ki se namerava v ponedeljek v Rimu srečati s katarskim zunanjim ministrom in namestnikom katarskega premierja Mohamedom bin Abdulrahmanom Al Tanijem. Govorila naj bi o Libiji, po poročanju APA-ja pravijo v vladnih krogih v Rimu.

Spomnimo, Italija je leta 2011 sodelovala v napadih Nata proti silam dolgoletnega voditelja Moamerja Gadafija, ki so ga z zahodno pomočjo uporniki zrušili z oblasti in ubili. Od takrat je država v globoki krizi in kaosu.