Prodajalci zelja v Adis Abebi na tržnici Lafto čakajo stranke. Foto: Reuters
Prodajalci zelja v Adis Abebi na tržnici Lafto čakajo stranke. Foto: Reuters

TPLF je sporočil, da so njihove sile od Adis Abebe oddaljene le še 350 kilometrov, na poti proti prestolnici so zasedli več ključnih mest in prometnih povezav.

V petek so napovedali združitev z osmimi skupinami, med drugim z Oromsko osvobodilno vojsko (Ola) in več drugimi oboroženimi milicami, s katerimi bodo skušali strmoglaviti vlado premierja Abija Ahmeda.

Etiopska vlada je danes znova zatrdila, da bo nadaljevala boj. V vojsko vabijo tudi nekdanje vojake, poroča BBC. "Za nas Etiopijce je čast umreti za suverenost, enotnost in identiteto. Ni etiopstva brez žrtvovanja," je med drugim tvitnila vlada.

Vojaški helikopter nad prestolnico. Foto: Reuters
Vojaški helikopter nad prestolnico. Foto: Reuters

Ljudstvo so pozvali, naj nasprotovanje upornikom izrazijo na ulicah. V nedeljo bodo potekali množični protesti proti upornikom.

Prejšnji teden je vlada razglasila izredne razmere. TPLF trdi, da izredne razmere izkoriščajo za aretacijo "tisočih tigrajcev in oromcev". V četrtek je etiopska policija navedbe zanikala in sporočila, da zapirajo le tiste, ki "posredno ali neposredno podpirajo nezakonito teroristično skupino, kar vključuje moralno, finančno in propagandno podporo".

ZDA odredile umik nekaj diplomatov

Veleposlaništvo ZDA v Adis Abebi je vse ameriške državljane v Etiopiji medtem pozvalo, naj zaradi zelo nestabilne varnostne situacije čim prej zapustijo državo. Hkrati so odredili umik nenujnega diplomatskega osebja in njihovih družin. "Dogodki državljanskih nemirov in etničnega nasilja se dogajajo brez opozorila. Razmere se lahko stopnjujejo in povzročijo izpade dobavnih verig ter komunikacij in motnje potovanj," so zapisali.

Že pred tem so svoje državljane k odhodu iz Etiopije pozvale Savdska Arabija, Norveška in Švedska, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Danes sta se jim pridružili še Danska in Italija, ki sta državljane pozvali, naj zapustijo Etiopijo, dokler so še na voljo komercialne letalske povezave.

V Washingtonu so potekali protesti v podporo Tigrajcev in proti civilnim žrtvam in zlorabam. Foto: Reuters
V Washingtonu so potekali protesti v podporo Tigrajcev in proti civilnim žrtvam in zlorabam. Foto: Reuters

Spopadi so se po letu vojne razširili zunaj Tigraja

Vojna med osrednjo etiopsko vlado in TPLF traja že leto dni. Začela se je z napadi etiopske vojske na tigrajsko prestolnico Mekele, ker naj bi TPLF zasedel državno vojaško oporišče. Spopadi so zahtevali več tisoč življenj, nekaj milijonov ljudi je bilo razseljenih.

Etiopska vojska je junija razglasila enostransko premirje, a spopadi niso prenehali, temveč so se razširili v osrednji del države. Združeni narodi so objavili poročilo, v katerih so obe strani obtožili dejanj, ki bi lahko pomenila vojne zločine in zločine proti človečnosti.

Številne afriške in zahodne države so pozvale h koncu spopadov. Varnostni svet Združenih narodov je v petek s soglasno sprejeto izjavo pozval h koncu spopadov in neoviranemu dostopu humanitarne pomoči do prebivalcev.