Vsak mesec zatočišče v Italiji poišče na tisoče pribežnikov. Foto: Reuters
Vsak mesec zatočišče v Italiji poišče na tisoče pribežnikov. Foto: Reuters
Ob prihodu v Italijo begunci poiščejo slabo plačane službe. Foto: Reuters
Najranljivejši so otroci. Foto: EPA

Od 12.164 mladoletnih oseb, ki so prispele letos brez spremstva skrbnikov s severa Afrike v Italijo, jih je okoli ena tretjina izginila iz rejniških domov in vladnih zatočišč, oblasti pa opozarjajo, da jim najverjetneje grozita spolno in delovno izkoriščanje, poroča Guardian.

Na stotine otrok, večinoma iz Egipta, Eritreje in Somalije, vsak mesec doseže italijansko obalo. V Catanii, na vzhodni obali Sicilije, tamkajšnje nevladne organizacije poročajo, da so eritrejske otroke začeli ugrabljati iz parkov in z železniških postaj.

"Večina eritrejskih otrok noče, da bi jih oblasti ob prihodu v državo identificirale, saj po dublinski konvenciji ne morejo iskati azila v drugih državah, če so jih že registrirali v Italiji," razlaga Elvira Iovino, direktorica zatočišča za pribežnike v Catanii. "Medtem ko spijo na železniških postajah, jih prestrežejo prekupčevalci, ki jim obljubljajo streho nad glavo in hrano. A jih potem zaprejo v hiše, in če družine ne morejo plačati za njihovo izpustitev, morajo za njih služiti denar s prodajo mamil, prostitucijo ali delom na poljih. To so vse dobičkonosni posli za te mreže."

150 otrok v zatočišču za 20
Za izkoriščanje so ranljivi tudi otroci, ki v Italijo prispejo brez spremstva. Po italijanski zakonodaji bi morali taki otroci samodejno priti pod varstvo države - sprva nameščeni v zatočišča, nato pa po rejniških domovih in izobraževalnih programih. A oblasti na Siciliji težko sledijo valu pribežnikov, otroke pa po več mesecev puščajo v prenatrpanih in razpadajočih zatočiščih brez prave zaščite.

"Pred kratkim je v eni sami noči v naše pristanišče prispelo 1.500 ljudi - od tega 250 otrok. Tu preprosto nimamo infrastrukture za tako velike številke," je povedal Francesco Puglisi, komisar iz Auguste na Siciliji, zadolžen za pribežnike.

V tamkajšnjem centru za pribežniške otroke imajo kapacitete za 20 otrok - trenutno pa jih je tam nameščenih kar 150. Spalnice so prenatrpane, hodniki polni smeti, mladoletniki, ki bi jih morali po zakonu premestiti v roku 48 ur, ostajajo tam tudi po pet mesecev. Po navedbah aktivistov za pravice pribežnikov številni otroci pobegnejo ali pa jih zmamijo prekupčevalci z obljubami o službi. Spet drugi se razkropijo po italijanskih mestih, kjer za 10 evrov na dan prodajajo najrazličnejše stvari.

Ker je to premalo za poplačilo dolgov svoje družine, številni poiščejo hitrejši vir zaslužka - mamila in prostitucija. Kot pravijo, jim za to ni treba storiti veliko - samo postavijo se na železniško postajo ali avtobusni terminal in že nekdo pride do njih, še navaja Guardian.