Glavni razlog za naval beguncev je državljanska vojna v Siriji, begunci pa prihajajo tudi iz Libije, Eritreje in Etiopije. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Glavni razlog za naval beguncev je državljanska vojna v Siriji, begunci pa prihajajo tudi iz Libije, Eritreje in Etiopije. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

S 1. novembrom bo vojaška operacija za nadzor meja in pomoč beguncem potekale pod vodstvom evropske agencije Frontex.

Po besedah italijanskega notranjega ministra Angelina Alfana Mare nostrum ne bo potekala vzporedno z operacijo Triton, kot so to želele evropske oblasti, pač pa bo ukinjena. Poleg Italije je k sodelovanju v evropski operaciji pristopilo še 19 držav, začela se bo 1. novembra; Evropska unija je za njeno delovanje za leto 2015 namenila 20 milijonov evrov.

Mare nostrum je Italijo po podatkih notranjega ministrstva na mesec stala dobrih 9 milijonov evrov, proračun Tritona pa bo tri milijone; človekoljubne organizacije pa opozarjajo, da bo zato tudi učinkovitost lahko manjša.

Vojska rešila več kot 90.000 ljudi
Italijanska vlada je operacijo, v kateri je sodelovala tudi slovenska večnamenska ladja Triglav, splavila potem, ko je oktobra lani pred obalo Lampeduse v dveh brodolomih umrlo skoraj 400 ljudi, večinoma beguncev iz držav Afriškega roga in Sirije.

Po začetku operacije je italijanska vojska rešila več kot 90.000 ljudi. Reševalne operacije potekajo v pasu, oddaljenem od 30 do 40 milj od obale Libije, od koder izpluje približno 90 odstotkov ladij s priseljenci, namenjenimi v Italijo.