Obupani prebežniki poskušajo na vse načine vstopiti na ozemlje EU-ja, pri čemer jih veliko tudi umre. Foto: EPA
Obupani prebežniki poskušajo na vse načine vstopiti na ozemlje EU-ja, pri čemer jih veliko tudi umre. Foto: EPA

Gre za enega največjih vdorov v Ceuto v zadnjih mesecih, zgodil pa se je okoli 4. ure. Prebežniki naj bi izkoristili to, da je bila ograja zaradi božičnih praznikov slabše varovana, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nekateri prebežniki so preplezali ograjo z bodečo žico z maroške strani, drugi pa so v Ceuto priplavali z morja in ograjo zaobšli, je poročal časnik v Ceuti, El Faro. Dva izmed teh prebežnikov sta utonila. Prostovoljci Rdečega križa so prebežnike, ki se jim je uspelo prebiti v Ceuto, oskrbeli zaradi različnih poškodb, 12 pa jih je bilo zaradi različnih zlomov in podhladitve prepeljanih v bolnišnico. Prebežnike so tudi oskrbeli z oblačili in čevlji, preden so jih prepeljali v začasen sprejemni center v Ceuti, še navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je poročala maroška tiskovna agencija MAP, so maroške oblasti prestregle 104 prebežnike, ki so na policiste metali kamenje in proti njim uporabili palice.

Utrjeni in ograjeni enklavi
Ceuta ima 85.000 prebivalcev in leži nasproti Gibraltarja. Skupaj z drugo špansko enklavo Melillo sta ozemlji, ki imata edino kopensko mejo Evropske unije z Afriko. Španija je lani obe enklavi dodatno utrdila in ogradila kot odgovor na povečano število prebežnikov, ki so želeli iz Maroka prestopiti v Španijo.

Španija je pogosto tarča kritik zaradi obravnavanja prebežnikov, ki želijo prečkati mejo med Marokom in njunima enklavama. Lani na začetku februarja je tako španska policija na prebežnike, ki so podobno kot danes plavali proti Ceuti, celo streljala z gumijastimi naboji. Takrat je utonilo 11 ljudi. Po poročanju Al Džazire je španska vlada policiji nato prepovedala, da prebežnike odganja s streli.