Na poti v Evropo je letos umrlo že 3.600 ljudi. Foto: EPA
Na poti v Evropo je letos umrlo že 3.600 ljudi. Foto: EPA

Leseni čoln je v razburkanem morju potonil približno tri kilometre od turške obale. Potnike išče turška obalna straža, tudi s pomočjo potapljačev, saj se bojijo, da je več ljudi ujetih v potopljenem čolnu. Med rešenimi je tudi enoletni otrok.

To je že tretja nesreča čolna s prebežniki v Egejskem morju ta teden. V torek jih je utonilo 11, v sredo 13.

V Pirej v štirih dneh 10.000 ljudi
V pristanišče v grškem mestu Pirej so sicer na treh trajektih pripeljali okoli 1.700 prebežnikov, ki so pred tem iz Turčije prišli na grške otoke Lezbos, Kios in Samos. V Pirej je tako od ponedeljka prišlo več kot 10.400 prebežnikov.

Italijanska obalna straža pa je sporočila, da so v osrednjem Sredozemlju od torka rešili že 1.180 prebežnikov, od tega danes 371.

Visoki komisariat ZN za begunce (UNHCR) in Mednarodna organizacija za migracije (IOM) sta ta teden objavila, da je v Evropo letos prišlo že več kot milijon prebežnikov, večina po morski poti. Več kot 800.000 jih je na staro celino prispelo preko Grčije.

Podtaknjena požara v Nemčiji
V podtaknjenih požarih v dveh poslopjih, v katerih živijo "ljudje tujega izvora", je bilo v kraju Wallerstein v Nemčiji ponoči ranjenih 12 ljudi, med njimi sedem mladoletnikov. Policija je potrdila, da bi lahko šlo za ksenofobni napad, da pa preučujejo tudi morebitne druge motive. Prijeli so zelo pijanega 22-letnika, ki je bil v času požarov blizu poslopij.

Gre za zadnjega v vrsti incidentov proti migrantom in tujcem v Nemčiji, kjer je letos za azil zaprosilo okoli milijon ljudi, večinoma iz držav z Bližnjega vzhoda, kjer divjajo vojne. Do sredine novembra so oblasti obravnavale 1.610 nasilnih zločinov proti migrantom in njihovim bivališčem.