Ukrajinski predsednik Juščenko je sporočil, da so varnostne sile delovale zakonito. Foto: Reuters
Ukrajinski predsednik Juščenko je sporočil, da so varnostne sile delovale zakonito. Foto: Reuters
Viktor Juščenko in Julija Timošenko
Nekoča zaveznika, danes nasprotnika. Foto: EPA

Racija zamaskiranih in oboroženih agentov službe za nacionalno varnost (SBU) je po vsej verjetnosti povezana s ta teden pričeto kriminalistično preiskavo v povezavi z domnevno krajo plina.

Naftogaz, ki je bil v središču plinskega spora med Ukrajino in Rusijo, zaradi katerega je prišlo do motenj pri dobavi plina evropskim uporabnikom.

"To je preiskovalna skupina in ne ljudje v maskah," je dejala tiskovna predstavnica SBU-ja Marina Ostapenko in pojasnila, da se Naftogaz laže, ko trdi, da o tem niso vedeli nič, saj po njenih besedah vse poteka v skladu z zakonom.

Ker je SBU podrejen ukrajinskemu predsedniku Viktorju Juščenku mnogi menijo, da gre za novo poglavje spora med njim in premierko Julijo Timošenko.

Oba sta bila zaveznika v oranžni revoluciji leta 2004, a sta se nato znašla na nasprotnih političnih bregovih. Juščenko je Timošenkovo pred kratkim kritiziral, ko je pristala na drastično zvišanje cen za ruski plin.

"Brez pogodb ni plina"
Visoki predstavnik Naftogaza je povedal, da so agentje iskali originalne kopije nove pogodbe o dobavi ruskega plina Ukrajini, ki so ključne za zagotovitev plačila za dobavo plina.

"Če nimamo teh pogodb, potem Naftogaz ne more zagotoviti pretoka plina," je dejal vodja pravnega oddelka pri podjetju.

Ruski plinski monopolist Gazprom je sporočil, da bi lahko racija ogrozila zadnje ukrajinsko plačilo za ruski plin, do katerega bi moralo priti konec tedna, vendar v Naftogazu zagotavljajo, da operacije podjetja niso pod vprašajem, a ob tem vseeno priznavajo, da so zaradi racije ustavljene vse transkacije v zvezi s plinom.

G. V.