Iranski predsednik med svojim ljudstvom velja za skromnega in prijaznega človeka, povsem drugačna pa je njegova podoba na Zahodu. Foto: EPA
Iranski predsednik med svojim ljudstvom velja za skromnega in prijaznega človeka, povsem drugačna pa je njegova podoba na Zahodu. Foto: EPA

Na praznik iranskih učiteljev se je Mahmud Ahmadinedžad srečal s starejšo učiteljico iz svoje nekdanje šole, jo poljubil na roko in jo nato še objel. Vendar bi se moral zavedati, da to ni v v skladu z islamskimi zakoni, ki moškemu prepovedujejo stike z ženskami zunaj družine. Njegovo "nespodobno" dejanje je zato razburilo konservativne Irance in neki časopis je zapisal, da bi lahko to imelo hude posledice za verske in družbene vrednote.

Kritike predsednika bi bile verjetno še hujše, če učiteljica ne bi nosila debelih rokavic in dolgega plašča, kar pomeni, da ni prišlo do stika s kožo. Ahmadinedžad se je s poljubom verjetno želel samo pokloniti učiteljem, ki javno protestirajo zaradi nizkih plač in vse glasneje zahtevajo boljše pogoje dela.

Čeprav Ahmadinedžad na Zahodu velja za nazadnjaškega voditelja, pa je svoje konservativne rojake s podobnimi dejanji razburjal že v preteklosti. Mnogi med njimi mu tako še vedno zamerijo, da je, sicer neuspešno, predlagal, da bi ženskam dovolil ogled nogometnih tekem. Zameril se jim je tudi eden njegovih podpredsednikov, ki si je na neki proslavi med obiskom v Turčiji ogledal ženski ples.