Med 50-dnevno vojno v Gazi je bilo poleti ubitih več kot 2.100 Palestincev in več kot 70 Izraelcev. Foto: Reuters
Med 50-dnevno vojno v Gazi je bilo poleti ubitih več kot 2.100 Palestincev in več kot 70 Izraelcev. Foto: Reuters

Direktor programa za Bližnji vzhod in Severno Afriko pri Amnesty International Philip Luther je ob predstavitvi poročila, potem ko so preiskali osem primerov, ki kažejo, da so Izraelci napadli hiše Palestincev v Gazi, povedal, da so v napadih umrli vsaj 104 civilisti, vključno z 62 otroki. "Izrael je v preiskovanih primerih brezsramno kršil zakone vojne," je povedal Luther.

"Poročilo razkriva vzorec pogostih izraelskih napadov, v katerih so za napade na civilne domove uporabljali močnejše bombe, pri čemer so včasih ubili celotne družine," so zapisali pri Amnestyju. Medtem ko so bile hiše v nekaterih primerih možne vojaške tarče, je bilo opustošenje nesorazmerno. "Poročilo izpostavlja vzorec napadov izraelskih sil na civilne domove, ki so pokazali šokantno nespoštovanje do palestinskih civilistov, ki niso dobili nobenega opozorila in niso imeli nobene možnosti, da bi pobegnili," je še povedal Luther.

Med 50-dnevno vojno v Gazi je bilo poleti ubitih več kot 2.100 Palestincev in več kot 70 Izraelcev. Izraelska vojska je napadla več kot 5.000 tarč v obalnem pasu na Sredozemskem morju.