Palestinska vlada se je prvič po juniju sešla v Gazi. Foto: EPA
Palestinska vlada se je prvič po juniju sešla v Gazi. Foto: EPA
Premierja Hamdalo so v Gazi pričakale množice. Foto: EPA

Tradicionalno rivalski palestinski gibanji Fatah, ki je vladajoče na delu Zahodnega brega, in Hamas, ki upravlja Gazo, naj bi na zasedanju oblikovali skupno fronto pred nedeljsko donatorsko konferenco za Gazo, ki je bila opustošena v izraelski poletni ofenzivi.

Palestinski premier Rami Hamdalah je v Gazi najprej obiskal nekatera najbolj prizadeta območja v 50-dnevni vojaški operaciji Izraela, ki je zahtevala skoraj 2.200 smrtnih žrtev med Palestinci, od katerih je bila velika večina civilistov. Na izraelski strani je umrlo 73 ljudi, večinoma vojakov. Kot ugotavljajo Združeni narodi, je poleg tega gmotna škoda v Gazi neizmerna, 100.000 prebivalcev te palestinske enklave pa je ostalo brez strehe nad glavo.

Hamdalah je po ogledu dejal, da je postalo jasno, da mora biti obnova Gaze na vrhu lestvice prednostnih nalog vlade. Ta pa mora biti zato delujoča, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prvič sodelovali ministri iz Gaze
Fatah in Hamas sta se o skupni vladi dogovorila aprila. Junija je sledila obsežna operacija izraelske vojske na Zahodnem bregu, v kateri je bilo aretiranih več sto Palestincev, več kot 10 pa je bilo tudi ubitih. Temu je nato sledil še izraelski obsežni napad na Gazo.

Današnje zasedanje vlade je prvo na območju Gaze in tudi prvo, ki so se ga lahko udeležili ministri s tega območja. Izrael jim je namreč potovanje na zaprisego na Zahodni breg preprečil.

Palestinci pričakujejo štiri milijarde dolarjev pomoči
Zasedanje je potekalo pred za nedeljo predvideno donatorsko konferenco za obnovo Gaze, ki jo bo gostil Egipt, udeležili pa naj bi se je zunanji ministri več kot 30 držav.

Palestinci so pozvali k več kot štirim milijardam dolarjev pomoči za obnovo infrastrukture in dostavo humanitarne pomoči na obubožanem in opustošenem obalnem območju, ki je eno izmed najgosteje poseljenih na svetu. Na 360 kvadratnih kilometrih ozemlja pod izraelsko blokado namreč živi okoli 1,8 milijona ljudi.

Po besedah palestinskega zunanjega ministra Rijada Al Malkija želijo Palestinci z današnjim zasedanjem vlade mednarodni skupnosti pokazati, da bodo donacije nadzirale palestinske oblasti in da ne bodo padle v roke skrajnežem.

Fatah in Hamas sta se prejšnji mesec dogovorila, da bo vlada narodne enotnosti začela upravljati Gazo in nadzirala uvoz gradbenega materiala za obnovo. Izrael medtem še vedno okleva pri rahljanju blokade, ki jo je proti območju uvedel leta 2006, češ da bi gradbeni material lahko uporabili za izdelavo orožja.

Spomnimo, Zahodni breg je skupaj z Vzhodnim Jeruzalemom pod izraelsko vojaško okupacijo od leta 1967. Na palestinskih ozemljih je že več kot pol milijona izraelskih naseljencev, kar predstavlja kršitev mednarodnega prava.