Iraška vojska je odkrila številna množična grobišča po zavzetju območij, ki jih je imela v rokah Islamska država. Foto: Reuters
Iraška vojska je odkrila številna množična grobišča po zavzetju območij, ki jih je imela v rokah Islamska država. Foto: Reuters

Po podatkih organizacije naj bi v predmestjih Šura in Kajara ubili najmanj deset ljudi, ki naj bi bili povezani s samooklicano skrajno skupino Islamska država (IS). Iraške oblasti dogodka še niso komentirale, poroča BBC.

Pred dobrim mesecem je okoli 50.000 pripadnikov iraških varnostnih sil, vojakov, policije v sodelovanju s kurdskimi pašmergami, manjšimi arabsko-sunitskimi skupinami in šiitskimi milicami začelo vojaško ofenzivo na Mosul, ki je utrdba IS-ja v Iraku (v Siriji mesto Raka).

Borci IS-ja so pri pobegu iz mesta za talce vzeli več sto žensk, otrok in starejših, ki jih uporabljajo za živi ščit. Iraška vojska pa je ob zavzetju večjega dela območja našla številna množična grobišča, v katerih so bili tako civilne žrtve kot vojaki.

Mučenje in uboj
Ponovno zavzeta območja so obiskali tudi predstavniki humanitarne organizacije in sporočili, da naj bi bili okoli 10 moških in 16-letni fant domnevno mučeni, potem ko so se predali manjši skupini moških, oblečenih v policijske uniforme (dogodek naj bi se zgodil 21. oktobra na območju Nus Tala). Ujetnike naj bi mučili s kabli, tepežem, nekaterim naj bi celo zažgali brado. Nato so jih polegli s trebuhom na tla in jih ustrelili v mednožje, še poroča BBC.

Ob začetku ofenzive na Mosul je bil iraški premier Haider Al Abadiasen jasen, da nasilje iraških oboroženih in zavezniških sil ne bo dopuščeno. "Iraške oblasti morajo takoj preiskati ta alarmantna poročila o zunajsodnih pobojih in mučenjih," je dejal direktor Amnestyja v Bejrutu Lynn Maalouf.