Družina beži pred spopadi med iraško vojsko in IS-jem na vzhodu Mosula. Foto: Reuters
Družina beži pred spopadi med iraško vojsko in IS-jem na vzhodu Mosula. Foto: Reuters
Pešmerge
Kurdske sile v Iraku v bojih za Bašiko, vzhodno od Mosula. Foto: Reuters

Okoli 100 nekdanjih vojakov so ugrabili 3. novembra ob polnoči v vasi Mavali, 20 kilometrov zahodno od Mosula. Dodatnih 195 ljudi so pripadniki IS-ja ugrabili med 1. in 4. novembrom v vaseh v okrožju Tal Afar, poroča Reuters.

Poleg tega so prisilili 1.500 družin, da se z njimi umaknejo iz mesta Hamam Al Ali, ugrabljene pa so nato odpeljali na mosulsko letališče, je dejala Ravina Šamdasani, tiskovna predstavnica Visokega komisarja ZN-a za človekove pravice.

Ugrabitve so pripadniki IS-ja izvedli prejšnji teden, v času, ko iraške vladne sile, kurdske pešmerge in šiitske milice s podporo zračnih sil koalicije pod vodstvom ZDA izvajajo ofenzivo na Mosul, drugo največje iraško mesto, ki je več kot dve leti v rokah IS-ja.

Kot je še dejala Šamdasani, je videti, da so ljudje ugrabljeni z namenom uporabe za živi ščit ali da bi bili ubiti. "Usoda teh civilistov je trenutno neznana," je še dejala.

Poleg tega imajo Združeni narodi tudi podatke, da je bilo 2. ali 3. novembra v okrožju Sindžar ugrabljenih najmanj 30 šejkov, ki so bili odpeljani na neznano lokacijo. Šamdasani je še dejala, da preverjajo poročila, da je bilo 18 šejkov ubitih v okrožju Tal Afar.

Bašiko iztrgali iz rok IS-ja
Medtem iz okolice Mosula poročajo o novem napredku sil, ki so borijo proti IS-ju. Iraška vojska in pešmerge, oborožene sile iraških Kurdov, so zavzele Bašiko, mesto severovzhodno od Mosula, ki je še eno zadnjih na tem območju pod nadzorom IS-ja, je potrdil generalni sekretar kurdskega regionalnega ministrstva Džabar Javar. "Mesto je pod popolnim nadzorom," je povedal za francosko tiskovno agencijo AFP.

Iraške sile so medtem na jugu Mosula znova zavzele Hamam al Alil, ki je bil eden glavnih ciljev v dosedanjem poteku ofenzive za osvoboditev Mosula.

Boji tudi za Rako
Kurdsko-arabsko zavezništvo s podporo ZDA je ob tem vse bližje sirskemu mestu Raka. Napad na glavno oporišče IS-ja v Siriji je zavezništvo začelo v nedeljo, kljub močnemu odporu džihadistov pa se je prebilo na jug in bližje mestu.

"Ofenziva gre po načrtu. IS pošilja samomorilske napadalce v avtomobilih, toda koalicijska letala in naša protitankovska orožja so učinkovita," je razložil neimenovani poveljnik sirskih demokratskih sil (SDF), ki imajo v operaciji za zavzetje Rake na voljo 30.000 borcev.