AI opozarja na spoštovanje človekovih pravic. Foto: EPA
AI opozarja na spoštovanje človekovih pravic. Foto: EPA
Organizacija je zelo glasna tudi ob kršenju človekovih pravic v Guantanamu, zato že leta pozivajo k njegovemu zaprtju. Foto: MMC RTV SLO
Vse več zlorab človekovih pravic

"Svet sedi na socialni, politični in ekonomski tempirani bombi, ki jo napaja razširjajoča se kriza človekovih pravic," je dejala generalna sekretarka AI-ja Irene Khan ob objavi letnega poročila Amnesty InternationaI: Stanje človekovih pravic, ki pokriva leto 2008. Človekoljubna organizacija ugotavlja, da padec gospodarstva prispeva k slabšanju stanja spoštovanja človekovih pravic, pogosto odvrača pozornost od težav in ustvarja nove. "Človekove pravice po svetu so teptane v imenu varnosti in odgovora na svetovni teror," so zapisali avtorji poročila in dodali, da je v iskanju gospodarskega okrevanja spoštovanje človekovih pravic zdaj umaknjeno na stranski tir.

AI opozarja, da strukturne politike, ki temeljijo na tržni ekonomiji, le še večajo prepad med bogatimi in revnimi, pri čemer je na stotine milijonov ljudi potisnjeno v revščino. K naraščajoči ravni lakote in podhranjenosti prispeva več dejavnikov, premalo pa je narejeno za pomoč ljudem glede zadostitve osnovnih potreb: torej hrane, vode, oblačil in strehe nad glavo.

V več kot 400-stranskem poročilu, ki zajema 157 držav, je zapisano jasno opozorilo: širjenje revščine bi lahko povzročilo nestabilnost in množično nasilje. Avtorji poročila menijo, da trajnostnega gospodarskega okrevanja ne bo, če vlade ne bodo spoštovale človekovih pravic in končale oboroženih spopadov.

Nova kampanja "Zahtevano dostojanstvo"
Ob tem je organizacija začela novo kampanjo "Zahtevamo dostojanstvo" (Demand Dignity).
Kot piše na strani slovenskega AI-ja, si bo AI s kampanjo Zahtevamo dostojanstvo prizadeval 1. opolnomočiti ljudi, ki živijo v revščini, da bodo lahko zahtevali svoje pravice, 2. zahtevati odgovornost vlad in ekonomskih akterjev za zlorabe in 3. postaviti človekove pravice v središče prizadevanj za izkoreninjenje revščine. Kampanja se bo osredotočila na slume in zahtevala odpravo prisilnih izselitev, umrljivost žensk v povezavi z nosečnostjo in zahtevala pravice žensk do spolnega in reproduktivnega zdravja, vključno z zdravjem mater, industrijo pridobivanja naravnih surovin in zahtevala odgovornost podjetij za zlorabe človekovih pravic, spoštovanje vseh človekovih pravic in zahtevala od ZDA, da ratificirajo Mednarodni pakt o ekonomskih, socialnih in kulturnih pravicah, in od Kitajske, da ratificira Mednarodni pakt o državljanskih in kulturnih pravicah.

K. T.

Vse več zlorab človekovih pravic