Poročilo Amnesty Internationala je ostro kritiziralo tako dejanja Izraela kot Hamasa. Foto: Reuters
Poročilo Amnesty Internationala je ostro kritiziralo tako dejanja Izraela kot Hamasa. Foto: Reuters
Gaza
Ofenziva na Gazo je trajala od 8. julija do 26. avgusta lani. Foto: Reuters

To je v poročilu z naslovom Zadavljeni vratovi ugotovila človekoljubna mednarodna organizacija Amnesty International (AI), ki navaja najmanj 23 zunajsodnih usmrtitev Palestincev ter aretacije in mučenje na desetine drugih.

"Brezčutno maščevanje"
"V kaosu konflikta je Hamasova uprava dopustila svojim varnostnim silam izvajanje grozljivih zlorab, tudi nad ljudmi, ki so bili priprti,"
je opozoril direktor AI-ja za Bližnji vzhod in Severno Afriko Philip Luther. Ta dejanja so bila po njegovih besedah namenjena maščevanju in sejanju strahu med prebivalci Gaze, ki je pod nadzorom Hamasa. "Medtem ko so izraelske sile v Gazi uničevale in ubijale, so pripadniki Hamasa izkoristili priložnost za brezčutno maščevanje," so zapisali.

Med 50 dni trajajočo izraelsko ofenzivo na Gazo je bilo ubitih 2.200 Palestincev, med njimi 1.500 civilistov, izraelska stran je imela 73 žrtev, v glavnem vojakov. Skupno je bilo ranjenih 11.000 ljudi. Judovska država se je spravila na Hamas zaradi raketnih napadov na izraelsko ozemlje.

Do zdaj še nihče ni odgovarjal
AI trdi, da nihče ni odgovarjal za zločine, ki so jih med ofenzivo nad Palestinci zagrešile Hamasove sile, kar nakazuje, da so jih ukazale ali odobrile oblasti. Kot navaja organizacija, gre v nekaterih primerih teh grozljivih zločinov nad nemočnimi posamezniki za vojne zločine. "Hamas je pokazal popoln prezir do večine temeljnih pravil mednarodnega humanitarnega prava," je zatrdil Luther.

Organizacija ob tem poziva palestinske oblasti na Zahodnem bregu in Hamas, naj sodelujejo pri neodvisnih in nepristranskih mednarodnih preiskovalnih mehanizmih, da bi storilce privedli pred roko pravice.

AI je v decembrskem poročilu obtožil tudi Izrael, da je med ofenzivo zagrešil vojne zločine.