V izraelskem bombardiranju so mnogi Palestinci ostali brez domov. Foto: Reuters
V izraelskem bombardiranju so mnogi Palestinci ostali brez domov. Foto: Reuters
Gaza
Zasilna prebivališča so postala nov dom za tisoče ljudi. Foto: Reuters

Več kot 800.000 tovornjakov gradbenega materiala je potrebnih za obnovo domov, šol in bolnišnic, ki so bile poškodovane ali uničene v izraelski ofenzivi na Gazo lani poleti, do zdaj pa je na območje prispelo le manj kot en odstotek potrebnega materiala, je v četrtek sporočil Oxfam.

V 50 dneh izraelskega bombardiranja Gaze julija in avgusta lani je bilo ubitih več kot 2.100 Palestincev in 73 Izraelcev, precejšnji deli palestinske enklave ob Sredozemskem morju pa so ostali v ruševinah.

Izrael je zaporo Gaze uvedel leta 2006, potem ko je nadzor nad območjem prevzelo gibanje Hamas, ki ga Izraelci obravnavajo kot teroristično organizacijo in ne priznavajo njegove oblasti. Z zaporo je strogo nadziran pretok blaga in ljudi, kar je po izraelskih trditvah potrebno, da se prepreči oboroževanje Hamasa.

Ogroženih še več življenj
Z zaporo je onemogočen tudi uvoz gradbenega materiala, ki je potreben za obnovo uničene infrastrukture, in po mnenju Oxfama bo z vztrajanjem pri zapori ogroženih še več življenj.

"Družine v zadnjih šestih mesecih živijo v domovih brez streh, sten ali oken. Mnogi imajo elektriko samo šest ur na dan in so brez tekoče vode," je povedala regionalna direktorica Oxfama Catherine Essoyan.

Po podatkih organizacije okoli 100.000 ljudi, od tega več kot polovica otrok, živi v začasnih prebivališčih ali pri svojih razširjenih družinah, saj so bili njihovi domovi uničeni. Še na tisoče jih živi v poškodovanih zgradbah, kjer uporabljajo plastične folije za zaščito pred dežjem.

Na donatorski konferenci lani oktobra je bilo za obnovo Gaze obljubljenih 5,4 milijarde dolarjev, a le malo od teh sredstev je zdaj doseglo palestinsko enklavo, še opozarjajo pri Oxfamu.