Amnesty International ocenjuje, da naj bi v sirskih zaporih mesečno umrlo 300 ljudi. Foto: Reuters
Amnesty International ocenjuje, da naj bi v sirskih zaporih mesečno umrlo 300 ljudi. Foto: Reuters

Mednarodna nevladna organizacija za človekove pravice je tako sirske oblasti obtožila zločinov proti človečnosti. Kot opozarja, vsakdo, ki ga imajo za nasprotnika države, tvega, da ga bodo zaprli brez sojenja, mučili in da bo med pridržanjem umrl ali izginil.

Po njihovih ocenah je v sirskih državnih zaporih od marca 2011, ko se je začel upor proti predsednika Bašarju Al Asadu, do decembra lani umrlo več kot 17.723 ljudi. To pomeni, da je vsak dan umrlo najmanj 10 ljudi oziroma več kot 300 na mesec, opozarja AI.

Pogovor s 65 ljudmi
Poročilo temelji na pogovorih s 65 ljudmi, večinoma civilisti, ki so preživeli mučenje v zaporih obveščevalnih služb in vojaškem zaporu Sajdnaja blizu prestolnice Damask. Pazniki naj bi zapornike s kovinskimi palicami in cevmi brutalno pretepali ob prihodu v zapor, kar je znano kot "dobrodošlica". Sledijo varnostni pregledi, med katerimi predvsem zapornice poročajo o posilstvih in spolnih napadih paznikov.

Nekdanji zapornik Samer je Amnesty International (AI) povedal, da so z njimi ravnali kot z živalmi: "Videl sem kri, bila je kot reka. Nikoli si nisem mogel predstavljati, da lahko človeštvo doseže tako nizko raven. Brez težav bi nas takoj ubili," je dejal Samer, ki so ga prijeli, ko je prevažal humanitarno pomoč.

Omar S., ki je bil ob aretaciji leta 2012 zaradi udeležbe na protivladnih protestih star 17 let, je povedal, da so jih ob prihodu v pripor vprašali, ali so bolni. Potem ko je njegov prijatelj povedal, da ima astmo, naj bi ga pred njegovimi očmi začeli pretepati, dokler ni umrl.

Poziv mednarodne skupnosti
Mednarodno skupnost, še posebej Rusijo in ZDA, Amnesty poziva k pritisku na Damask, da konča mučenje in nehumano ravnanje v zaporih. Sirska vlada je tovrstne obtožbe že večkrat zanikala, navaja britanski BBC.

Direktor AI-ja za Bližnji vzhod in Severno Afriko Philip Luther je opozoril, da sirske vladne sile že desetletja uporabljajo mučenje, da bi strle svoje nasprotnike. "Zdaj pa to izvajajo kot del sistematičnega in razširjenega napada proti vsem, ki jih med civilisti sumijo nasprotovanja vladi in pomeni zločin proti človečnosti," je poudaril ter pozval h kaznovanju odgovornih.