Po podatkih ZN-a je moralo Manbidž zaradi spopadov zapustiti več kot 78.000 ljudi. Foto: Reuters
Po podatkih ZN-a je moralo Manbidž zaradi spopadov zapustiti več kot 78.000 ljudi. Foto: Reuters
Ženska je po osvoboditvi mesta zažgala nikab. Foto: Reuters

Koaliciji arabskih in kurdskih borcev je po 73 dneh bojevanja iz mesta le uspelo pregnati džihadiste in osvobodili so vseh 2.000 zajetih talcev, ki jih je IS uporabljal za živi ščit, poroča BBC. Zdaj potekajo le še operacije za razminiranje območja.

Večji del koalicije Sirskih demokratičnih sil (SDF) sestavlja močna kurdska milica Sila za zaščito (YPG), ki jo v boju proti IS-ju z zračnimi napadi podpirajo ZDA.

Osvoboditev Manbidža, ki je v bližini meje s Turčijo, je zmanjšala možnosti IS-ja pri oskrbovanju mesta Raka, prestolnice samooklicanega kalifata. Manbidž je bil namreč ključna prehodna točka na oskrbovalni poti od turške meje do Rake. "Po osvoboditvi Manbidža borci IS-ja ne bodo mogli več prosto potovati v Evropo in iz nje," je dejal vodja sirskih Kurdov Salih Muslim, še poroča britanski portal.

EU pozdravil uspeh
Na uspeh v Manbidžu se je odzvala tudi visoka zunanjepolitična predstavnica EU-ja Federica Mogherini, ki je pozdravila uspeh koalicije in napovedala, da bo EU koaliciji še naprej zagotavljal nevojaško pomoč. Ob tem je dodala, da je IS "še vedno grožnja prebivalcem Sirije, Iraka, celotni regiji, Evropi in tudi širše".

Koalicija sil je mesto prvič obkrožila na začetku junija, še isti mesec pa vanj vdrla. Vendar pa je bil napredek počasen, saj so se džihadisti med drugim branili s samomorilskimi napadalci in avtomobili bombami.

V spodnjem posnetku si lahko ogledate, kako se osvoboditve Manbidža veselijo kurdski borci v Kobaneju, ki so ga iz rok Islamske države iztrgali pred letom in pol.