Takole je glas oddal sirski predsednik Bašar Al Asad. Foto: Reuters
Takole je glas oddal sirski predsednik Bašar Al Asad. Foto: Reuters
V starem delu Alepa je bilo v zračnem napadu ubitih šest civilistov. Foto: Reuters

Zmago je osvojilo vseh 200 kandidatov z liste Narodna enotnost, na kateri je sodelovala tudi Al Asadova stranka, ki v Siriji vlada že več kot pol stoletja, poročanje sirskega dnevnika Al Vatan povzema francoska tiskovna agencija AFP. Volivci so sicer izbirali med 3.500 kandidati, ki so se potegovali za štiriletni mandat.

Na volitve pet milijonov Sircev
Volitev se je udeležilo nekaj več kot pet milijonov od skoraj devetih milijonov volilnih upravičencev, kar prinaša 57-odstotno volilno udeležbo. Opozicija v izgnanstvu in zahodne države so volitve označile za nelegitimne, Rusija, ki je zaveznica režima, pa je sporočila, da so volitve v skladu s trenutno sirsko ustavo.

To so bile v Siriji druge parlamentarne volitve od začetka državljanske vojne leta 2011, v kateri je bilo ubitih več kot 270.000 ljudi. Skoraj polovica od nekoč 22-milijonske Sirije je zapustila domove. Pod okriljem Združenih narodov v Ženevi potekajo mirovna pogajanja med vlado in opozicijo. Cilj pogovorov je končati vojno, izvesti politično tranzicijo, sprejeti novo ustavo in do septembra 2017 izvesti nove predsedniške in parlamentarne volitve.

V spopadih umrlo 11 civilistov
Mirovna pogajanja pa ogrožajo spopadi na severu države v provinci Alep, ki je povsem razdeljena. V provinci, ki nosi ime po največjem mestu v državi Alepu, so Al Asadove sile, uporniški borci, Kurdi in tudi džihadistične skupine, kot sta samooklicana Islamska država in Fronta Al Nusra, sirska veja Al Kaide. Za džihadistične skupine premirje, ki so ga sklenili konec februarja, ne velja.

V soboto so se nadaljevali spopadi, v katerih je po poročanju Sirskega observatorija za človekove pravice umrlo 11 civilistov. Gre za enega najbolj krvavih incidentov, odkar so se februarja dogovorili za prekinitev sovražnosti. Šest ljudi je bilo ubitih v zračnih napadih vladnih sil, pet pa v opozicijskem obstreljevanju v zahodnih predelih mesta Alep, ki jih nadzoruje sirska vlada. Skupaj je bilo ranjenih 28 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Daeš ogroža Azaz
"Ta izbruh nasilja neposredno ogroža premirje,"
je dejal vodja observatorija Rami Abdel Rahman. Daeš je v preteklih dneh pridobil nekatera pomembna ozemlja na območju Alepa. V nevarnosti je tudi mesto Azaz, glavna opozicijska trdnjava, ki leži zgolj osem kilometrov južno od turške meje. Pred spopadi med džihadistični borci IS-ja in uporniki je zbežalo okoli 30.000 ljudi, ki so bili večinoma nastanjeni v begunskih šotoriščih.