V terorisičnih napadih jo največkrat skupijo le nedolžni civilisti. Foto: EPA
V terorisičnih napadih jo največkrat skupijo le nedolžni civilisti. Foto: EPA
Po Inksterjevih besedah nedavni načrti za napade v Nemčiji in predtem v Veliki Britaniji, ki so jih policisti preprečili, kažejo, da želi Al Kaida nadaljevati spektakularnie napade, hkrati pa krepiti svojo bazo na severozahodu Pakistana. Foto: EPA
Obveščevalci in policisti v Evropi odkrivajo čedalje več terorističnih zarot. Foto: EPA

Vse več je dokazov, da je jedro Al Kaide kljub oslabitvi zelo prilagodljivo in odporno ter še vedno sposobno načrtovati in izvesti napad z velikimi posledicami, ugotavlja vplivni londonski inštitut za strateške študije. "Grožnja islamskega terorizma ostaja velika, vse pa kaže, da se bo še povečala."

Nigel Inkster, direktor inštituta za transnacionalne grožnje in politično tveganje, je na vprašanji, ali ima Al Kaida zmožnosti, da izvede napad v slogu 11. 9. in ali je močnejša kot 11. 9., jedrnato odgovoril pritrdilno. Po njegovih podatkih je Al Kaida znotraj skupine sicer veliko premlevala napad na newyorška dvojčka, mnogi njeni podporniki pa so ocenili, da je bila operacija taktična napaka, saj je vodila k odstranitvi varne baze - Američani so napadli jug Afganistana, ki je bil v rokah talibanov. A vendar po Inksterjevih besedah nedavni preprečeni napadi v Nemčiji in predtem v Veliki Britaniji kažejo, da želi Al Kaida nadaljevati spektakularne napade, hkrati pa krepiti svojo bazo na severozahodu Pakistana.

Ideologija je globoko zasidrana
ZDA in njenim zaveznikom je spodletelo zadati smrtni udarec Al Kaidi, zato se je ideologija Al Kaide očitno globoko zasidrala v družbo in bodo za njeno izginotje potrebna desetletja, pravijo na inštitutu. Opozorilo iz Londona je del letnega poročila inštituta o mednarodnem dogajanju. Za prihodnje napoveduje, da bi Iran po najslabšem scenariju lahko do leta 2009 ali 2010 imel jedrsko orožje. Dodaja, da so ZDA zaradi nemoči v Iraku izgubile avtoriteto, kar bodo težko spremenile, glede iraškega premierja Nurija Al Malikija pa pravi, da je za njegovo menjavo dejansko prepozno, piše britanski Guardian.

Na inštitutu tudi opozarjajo, da regionalne džihadske skupine, predvsem v Iraku in državah severne Afrike, izražajo svojo vdanost ciljem Al Kaide, vse bolj pogosto pa se tudi same odločajo za napade. Po podatkih britanskih varnostnih služb je v kovanje načrtov za 30 terorističnih napadov vključenih približno 3.000 ljudi, ki so združeni v 200 mrež. Že v začetku leta so varnostne službe opozorile, da je Velika Britanija prva tarča teroristov.

Voda na mlin Irana
V nasprotju s poročilom, ki sta ga ameriškemu kongresu predstavila ameriški poveljnik v Iraku general Petraeus in ameriški veleposlanik v ZDA Ryan Crocker, na inštitutu močno dvomijo glede sposobnosti iraškega premierja Nurija Al Malikija, da pripomore k spravi med šiiti in suniti in oblikuje vlado, v kateri bi sodelovala oba politična bloka. Pri tem dodajajo, da so ameriške težave v Iraku in izguba avtoritete na Bližnjem vzhodu voda na mlin Irana, ki krepi svoje jedrske ambicije in vpliv v regiji.

Strokovnjaki inštituta so se odzvali tudi na razprave o podnebnih spremembah, za katere pravijo, da bodo, če se bodo nadaljevale v zdajšnjem obsegu, povzročile katastrofo takih razsežnosti, kot bi jo "nuklearna vojna".