Abdel Fatah Al Sisi ni imel pravih tekmecev. Foto: Reuters
Abdel Fatah Al Sisi ni imel pravih tekmecev. Foto: Reuters

Al Sisi je tako na tridnevnih predsedniških volitvah prejšnji teden osvojil še svoj drugi mandat na čelu 96-milijonske arabske države. Volilna udeležba je bila 41,5-odstotna, kar pomeni, da je volilo 25 milijonov od skupno 60 milijonov registriranih volivcev, od tega je bilo veljavnih nekaj več kot 92 odstotkov glasovnic.

Al Sisi je imel na volitvah zgolj enega tekmeca, malo znanega politika Muso Mostafo, ki je dobil 2,92 odstotka glasov. Tisti, ki bi lahko bili Al Sisijevi resni tekmeci, so že prej izstopili iz predsedniške tekme ali pa jim niso dovolili kandidirati.

Al Sisi odstavil Mursija
To so bile tretje predsedniške volitve v Egiptu po vstaji leta 2011, ki je z oblasti odnesla dolgoletnega avtokratskega voditelja Hosnija Mubaraka. Na prvih volitvah po Mubarakovem padcu leta 2012 se je pomerilo 13 kandidatov. Zmagal je islamist Mohamed Mursi, ki ga je Al Sisi po dobrem letu odstavil z državnim udarom. Na predsedniških volitvah leta 2014 je bil Al Sisi, ki je imel enega samega tekmeca, prav tako kot tokrat izvoljen s 97 odstotki podpore.

Al Sisiju je v telefonskem pogovoru za novo zmago čestital tudi ameriški predsednik Donald Trump in dodal, da si ZDA prizadevajo za "nadaljevanje strateških odnosov" z Egiptom.