Tekma je bila prekinjena v 41. minuti prvega polčasa. Foto: Reuters
Tekma je bila prekinjena v 41. minuti prvega polčasa. Foto: Reuters
Edi in Olsi Rama
Edi Rama (L) bi moral 22. oktobra obiskati Beograd. Na tekmi je bil njegov brat Olsi (D). Foto: EPA

Z izjavami srbskega notranjega ministra je še bolj pod vprašajem napovedan obisk albanskega premierja Edija Rame v Beogradu prihodnji teden, kar bi bil prvi obisk albanskega voditelja po skoraj 70 letih. Obisk naj bi pomenil novo poglavje v sicer pogosto hladnih odnosih med državama, ki pa si obe prizadevata za članstvo v EU-ju.

Za ostre besede je kriv torkov incident, ko se je med nogometno tekmo med reprezentancama Srbije in Albanije v Beogradu pojavil daljinsko vodeni kvadrokopter z zastavo velike Albanije, zaradi česar je med igralci obeh moštev izbruhnilo prerivanje, nato pa so tekmo prekinili.

"Policija je našla kvadrokopter in ga predala v preiskavo strokovnjakom, ki bodo ugotovili, kdo je proizvajalec in kje je bil kupljen," je povedal Stefanović in dodal, da izjave albanskih voditeljev kažejo na načrtno provokacijo.

"Če Albanija meni, da so evropske vrednote vrednote t. i. velike Albanije, se Srbija s tem ne strinja in tako meni, da kot država niso dovolj zreli za članstvo v EU-ju," je še dejal.

Napadi na albanske pekarne
Srbska nogometna zveza je incident označila za dejanje terorizma in zanj prav tako okrivila albansko stran, vendar bo obtožnico vložila tudi proti navijačem, ki so vdrli na zelenico. Srbija je v sredo poklicala na zagovor albanskega veleposlanika v Beogradu in mu izročila ostro protestno noto.

Srbske oblasti so za incident obtožile albanske navijače v VIP-loži, med njimi tudi brata albanskega premierja, ki so jim dovolili vstop na tekmo kljub prepovedi ogleda za albanske navijače zaradi varnostnih razlogov.

Iz Srbije medtem poročajo o napadih na tri pekarne, ki so v lasti Albancev. V noči s srede na četrtek so bile tarča napada pekarne v Somboru, Novem Sadu in Stari Pazovi.