Albanski nogometaši so takole pobegnili z zelenice stadiona Partizana. Foto: Reuters
Albanski nogometaši so takole pobegnili z zelenice stadiona Partizana. Foto: Reuters

e z incidentom v Beogradu, predstavili še na albanski nogometni zvezi, kjer trdijo, da so se zgolj borili za preživetje.

Tako Fifa kot Uefa sta napovedali temeljito preiskavo dogodkov na prekinjeni in odpovedani kvalifikacijski tekmi za evropsko prvenstvo leta 2016 med Srbijo in Albanijo. V tem trenutku kazni ni mogoče napovedati, prav tako ne, ali bo tekma dobila epilog za zeleno mizo. Srbi zahtevajo, da naj pozitiven izid 3:0 pripišejo njim, Albanci pa nasprotno trdijo, da so bili žrtev nasilja in da naj njim pripišejo zmago s 3:0.

Medtem ko Srbi Albancem očitajo vnaprej skrbno načrtovano provokacijo, primerljivo terorističnemu napadu, ko se je nad stadionom Partizana pojavil daljinsko vodeni kvadrokopter, na katerega je bila obešena zastava velike Albanije, kar je povzročilo splošno ogorčenje in vznemirjenje ter nemir na tribunah, pa Albanci, ki incidenta s kvadrokopterjem sploh ne omenjajo, trdijo, da so se v Beogradu borili za golo preživetje, saj naj bi bila ogrožena njihova življenja.

Albanska pritožba na organizacijo tekme
Albanska stran je spisala tudi uradno pritožbo nad tem, kako je bila vodena tekma, vključno s pomanjkljivo varnostjo. Predsednik albanske nogometne zveze Armando Duka trdi, da so člane albanske reprezentance, ko so se po prekinitvi odstranili z zelenice, v hodniku napadli uradni predstavniki organizatorjev tekme, varnostno in policijsko osebje. Po prekinitvi so na igrišče vdrli navijači, ki so v člane reprezentance metali stole, tega vdora pa policisti oziroma varnostniki niso niti skušali ustaviti, saj so pri tepežu dejavno sodelovali, to početje pa se je nadaljevalo tudi v hodniku, je še zapisala albanska zveza.

"Košček betona je priletel celo v predsednika samega, že med umikom z zelenice pa je po igralcih in članih moštva padalo z vseh strani, navijači so jih obmetavali z različnimi predmeti, vžigalniki, kovanci, udarci in brce pa so padali tudi od tistih, ki bi jih morali varovati, torej varnostnega in drugega osebja na stadionu Partizana v Beogradu," je pritožbo albanske nogometne zveze povzel britanski Guardian.

"Že med ogrevanjem sovražno vzdušje"
Srbska zveza albanski očita, da albanski igralci niso želeli nadaljevati tekme, a Albanci trdijo, da niso mogli igrati zato, ker so se bali za svoja življenja. "Že naš prihod na stadion so spremljali razjarjeni navijači, ki so v avtobus metali kamenje. Vzdušje na stadionu je bilo zelo sovražno in napadalno že med ogrevanjem, po prekinitvi pa so igralce zasuli s pravo ploho kovancev, vžigalnikov in drugih predmetov. Med ogrevanjem je ves stadion v en glas skandiral: Ubij Albance in smrt Albancem. Pred začetkom tekme se je po razglasu zaslišal srbski nacionalističen marš, s čimer se je ustvarilo skrajno šovinistično ozračje na tribunah. Zaradi žvižgov se albanske himne ob njenem predvajanju sploh ni slišalo, niti na tribunah niti v televizijskem prenosu," so dodali v albanski zvezi.

Srbski policisti so po nalogu državnega tožilca vse člane albanske odprave temeljito pregledali, pregledovali so torbe in osebno prtljago članov ekipe. "Na podlagi vseh teh okoliščin smo sprejeli odločitev, da ne nadaljujemo tekme," so še navedli.