Zaradi eksplozije so iz bližnje okolice skladišča evakuirali vse prebivalce. Foto: EPA
Zaradi eksplozije so iz bližnje okolice skladišča evakuirali vse prebivalce. Foto: EPA
Tragedija v Albaniji

Prvi eksploziji v skladišču strelnega orožja so sledile nove eksplozije, ki niso prenehale dve uri. Med poškodovanimi je veliko civilistov, med njimi tudi otroci iz bližnjih vasi, ki jih je prizadel udarni val. Čeprav so do zdaj potrdili pet smrtnih žrtev, se oblasti bojijo, da bo ta številka še narasla. Do eksplozije v zbirnem skladišču starega orožja naj bi prišlo med premeščanjem streliva, med katerim so bile tudi 50 let stare topovske krogle.

Berisha: Razmere so resne
Albanski premier je razmere označil kot izjemno resne. "Eksplozije trajajo že več kot dve uri, na kraj nesreče smo takoj poslali helikopterje, da bi evakuirali prebivalce," je kmalu po eksplozijah za albansko televizijo povedal Sali Berisha.

Med prvo in drugo eksplozijo je minilo deset minut, kar so mnogi prisotni izkoristili za pobeg s prizorišča. Pri premeščanju orožja so sodelovali ameriški strokovnjaki, vendar se še ne ve, ali so bile žrtve tudi med njimi.

Na kraj nesreče so poleg helikopterja takoj napotili tudi policijo in reševalne enote, ki so ranjene odpeljale v bližnje bolnišnice. Albanski mediji poročajo, da naj bi ranjeni utrpeli opekline, pretrese, polomljene okončine, ali pa jih je poškodovalo odlomljeno steklo. Tuji mediji so poročali, da so ljudje prestrašeni in peš zapuščali območje eksplozije.

Eksplozijo čutili celo v Makedoniji
Eksplozija je bila tako močna, da je stresla tudi okna na terminalu mednarodnega letališča Mati Tereza, ki je v bližini vojaškega skladišča, čutili pa so jo tudi v obmorskem letovišču Durres, ki je od baze oddaljeno več kot 20 kilometrov, in celo v 150 kilomterov oddaljeni Makedoniji. Na tiranskem letališču so evakuirali nekaj potnikov in vse polete prestavili za najmanj pol ure, je sporočila tiskovna predstavnica letališča.

B. T. / G. V.

Tragedija v Albaniji