Na Kosovu je pogosto videti plapolati albansko zastavo. Foto: Reuters
Na Kosovu je pogosto videti plapolati albansko zastavo. Foto: Reuters
Edi Rama
Rama vidi nastanek skupne albanske države. Foto: Reuters

Čeprav ideja o združitvi Albanije in Kosova ni nova, pa gre za izjemno občutljivo vprašanje, ne samo za Srbijo, ki ima svojo nekdanjo pokrajino za zibelko srbskega naroda, ampak tudi za Zahod, ki je ob razglasitvi neodvisnosti Kosova leta 2008 zagotavljal, da se ne bo oblikovala skupna albanska država.

S tem se očitno ne strinja albanski premier, ki je v pogovoru za kosovsko televizijo Klan Kosova dejal, da je združitev Albanije in Kosova neizogibna in ni pod vprašajem. Vprašanje je le, kako se bo to zgodilo.

"Ali bo to v kontekstu Evropske unije kot naravni proces in od vseh sprejet ali se bo to zgodilo kot reakcija na slepoto in lenobo EU-ja," je dejal Rama.

V televizijskem studiu so bili poleg Rame še kosovski zunanji minister Hashim Thaci, ki je dejal, da besede albanskega premierja niso grožnja EU-ju, ampak realnost, ki se bo mogoče uresničila v prihodnosti kot odziv na izolacijo, ki jo Kosovo doživlja od EU-ja.

Rama je bil kritičen do nasprotovanja EU-ja, da bi tudi za Kosovo uvedel odpravo vizumov, saj je prepričan, da bi morale članice razmišljati bolj strateško, Balkan pa bi moral čim prej postati del povezave. "Potem bodo seveda vse etnične skupine Balkana skupaj, ne da bi se bilo treba ukvarjati z mejami," je še dejal albanski premier.

Rama je prejšnji mesec ob skupni seji albanske in kosovske vlade obljubil, da letos poleti kosovskim Albancem ne bo več treba čakati v vrsti na mejnih prehodih z Albanijo, poleg tega pa je še napovedal odprtje skupnega konzulata obeh držav v Milanu.

Beograd poziva Ramo h koncu hujskanja
Na njegove izjave so se takoj odzvali v Beogradu in srbski premier Aleksandar Vučić je prek Twitterja sporočil, da se Albanija in Kosovo ne bosta nikoli združila. "Albanske voditelje pozivam, da prenehajo spodbujati nestabilnost v regiji," je zapisal.

Marko Djurić, svetovalec srbskega predsednika Tomislava Nikolića, je dejal, da bi moral Rama prenehati s hujskanjem in naj se raje posveti spoštovanju mednarodnih in sosedskih zavez.

Kosovska Srbska lista je že konec marca ostro obsodila podobne izjave Rame in jih označila za jasno grožnjo Srbom ter preostalim nealbanskim skupnostim na Kosovu. V državljanski iniciativi, ki združuje kosovske Srbe, pričakujejo, da bo tudi EU jasno obsodil nacionalistične izjave, ki po njihovem mnenju ne prispevajo k spravi narodov na Balkanu. Spomnili so še, da Kosovo ni priznano od vseh članic EU-ja.

Do zdaj je Kosovo priznalo 110 držav in zadnje priznanje je najmlajša evropska država vknjižila julija lani od Toga. Od 28 članic EU-ja jih Kosovo priznava 23.