Navalni je ob svoji vrnitvi v Moskvo začel kampanjo za županske volitve. Foto: Reuters
Navalni je ob svoji vrnitvi v Moskvo začel kampanjo za županske volitve. Foto: Reuters
Aleksej Navalni
37-letni Navalni je postal aktiven član ruske opozicije pred parlamentarnimi volitvami leta 2011, ko je v svojem blogu Putinovo stranko Enotna Rusija označil kot stranko prevarantov in tatov. Foto: EPA

Navalni se je iz Kirova, kjer je potekal sodni proces, z nočnim vlakom in v spremstvu soproge vrnil v Moskvo, kjer ga je na železniški postaji Jaroslavski pričakalo več sto podpornikov. "Kandidirali bomo na volitvah in zmagali," je povedal Navalni in dodal: "Smo močna sila. Kremlju smo odvzeli pravico, da zapira ljudi".

Navalni, ki se bo potegoval na volitvah za moskovskega župana, ki bodo 8. septembra, je dejal, da je pred njim velika in zahtevna volilna kampanja. "Čaka nas sedem tednov trdega dela," je povedal aktivist, ki je svojo kandidaturo vložil dan, preden so ga obsodili zaradi poneverbe, po obsodbi pa se je porajal dvom, ali bo lahko sodeloval v tekmi. Ko so ga oprostili, je povedal, da se bo za župana potegoval, dokler bo to mogoče.

Ruska tiskovna agencija Interfax je poročala, da je dogajanje na železniški postaji nadzorovalo več deset policistov, nekatere pa so razporedili tudi po okoliških ulicah.

V petek so ga presenetljivo izpustili iz pripora
Navalnega so v četrtek zaradi poneverbe v poslu z lesom iz leta 2009, ko je bil svetovalec guvernerja pokrajine Kirov in ko naj bi javno podjetje Kirovles oškodoval za okoli 16 milijonov rubljev (400.000 evrov), obsodili na pet let v kazenski koloniji. Navalni je obtožbe ves čas zavračal in trdil, da gre za politično motiviran proces, saj je glasen nasprotnik ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Ko se je tožilstvo pritožilo na odločitev sodišča o takojšnjem priporu Navalnega, so ga v petek proti plačilu varščine presenetljivo izpustili na prostost, kjer naj bi v svojem stanovanju v Moskvi počakal na odločitev sodišča. Odločitev sodišča, ki je razsodilo, da bi zadrževanje v priporu med pritožbenim postopkom Navalnega prikrajšalo za njegovo pravico, da sodeluje na županskih volitvah, so številni v sodni dvorani pozdravili s ploskanjem.

Ob četrtkovi razsodbi so v Moskvi in drugih ruskih mestih izbruhnili protesti, kjer so njegovi podporniki izražali ogorčenje nad obsodbo, za katero so prepričani, da je bila politično motivirana. Policija je v protestih pridržala več deset ljudi.

Bo Navalni volitve dočakal svoboden ali ne?
Na četrtkovo obsodbo so se ostro odzvale številne evropske države, ZDA in človekoljubne organizacije. Nekateri analitiki so prepričani, da je izpustitev znak razprtij znotraj vladajoče elite in znak negotovosti oblasti, ki ne vedo, kako naj obravnavajo enega najostrejših kritikov predsednika Vladimirja Putina, potezo tožilstva pa bi lahko razumeli tudi kot poskus pomiritve strasti po obsodbi.

Navalni se bo moral v Kirov vrniti čez nekaj tednov, ko bo sodišče odločilo o njegovi pritožbi. Kot poročajo tuje medijske hiše, tako ni jasno, ali bo Navalni županske volitve dočakal kot svoboden državljan ali ne. Navalni je pred kratkim napovedal tudi, da bi se na volitvah leta 2018 potegoval za predsednika, vse pa je odvisno od odločitve sodišča.