Odvetnik in aktivist Aleksej Navalni je v zadnjih treh letih postal vodilni opozicijski voditelj, ki pa mu zdaj v primeru krivde grozi večletna zaporna kazen. Foto: Reuters
Odvetnik in aktivist Aleksej Navalni je v zadnjih treh letih postal vodilni opozicijski voditelj, ki pa mu zdaj v primeru krivde grozi večletna zaporna kazen. Foto: Reuters

36-letnik, ki je v ruski javnosti zaslovel kot pisec ostrih blogov na spletu usmerjenih proti vseprisotni korupciji v ruski družbi, se sooča z obtožbami, da je leta 2009 ukradel za 390 tisoč evrov posekanega lesa in s tem oškodoval gozdno podjetje v državni lasti. Navalni se je takrat boril za zaščito gozda v okolici Moskve, prek katerega so želeli speljati novo avtocesto. Proces v Moskvi se bo začel 17. aprila, nekatere evropske vlade pa so že izrazile zaskrbljenost, da se ponavlja primer pankovske skupine Pussy Riots.

"Absurdne obtožbe," se brani Navalni
Navalni odločno zanika vsakakršno vpletenost v izginotje lesa in ob tem ruske oblasti obtožuje, da gre za politično motiviran sodni proces, s katerim se želi Putin odkrižati enega najbolj neprijetnih in glasnih kritikov njegove vladavine. Obenem je Navalni zanikal še obtožbe iz drugega ločenega primera, ki je še v preiskovalni fazi, kjer mu tožilstvo očita ogoljufanje poštnega podjetja in krajo sredstev iz blagajne politične stranke Zveza desnih sil, katere član je bil pred leti. "Gre za absurdne obtožbe," trdi Navalni.

Čez pet let v volilni spopad s Putinom
"Želim postati predsednik Rusije," je v televizijskem intervjuju za TV Dozhd napovedal Navalni in dodal: "Želim spremeniti način življenja ljudi v tej državi, želim spremeniti sistem vladanja v naši državi." Rusijo naslednje predsedniške volitve čakajo leta 2018, na katerih se bo za nov, že četrti mandat potegoval tudi Vladimir Putin, ki je ustavno omejitev mandatov zaobšel s tem, da je vmes predsedniško mesto prepustil Dmitriju Medvedjevu.

Najbolj udarni pisec opozicije
Navalni je v rusko javnost posredoval oznako o Putinovi stranki kot o "stranki sleparjev in tatov", kar je decembra 2011 postalo slogan množičnih protestov, ki so izbruhnili po nepravilnostih na takratnih parlamentarnih volitvah. Navalni je v svojih zapisih in izjavah večkrat napovedal, da se vladanje za Vladimirja Putina ne bo najbolje končalo in bo v najboljšem primeru pristal v zaporu. Zdaj pa Navalniju v Putinovi Rusiji grozi, da se bo sam znašel za zapahi.