Od spopadov razdejani stari del Alepa. Foto: Reuters
Od spopadov razdejani stari del Alepa. Foto: Reuters
Alep
Človekoljubne organizacije opozarjajo na nov porast števila beguncev iz Alepa. Foto: Reuters
Uporniki so se umaknili iz starega dela Alepa

Kot poroča BBC, je prišlo do umika upornikov po večdnevnih hudih bojih, ko so vladne sile uspešno prodirale na območja Alepa pod nadzorom upornikov. Uporniki so predele starega mestnega jedra okoli stare utrdbe nadzorovali štiri leta, po prodiranjih sirske vojske v zadnjih tednih pa so imeli nadzor le še nad predeli severovzhodno od citadele, od koder so se potem umaknili v današnji noči. Sirska vlada zdaj nadzoruje okoli 75 odstotkov vzhodnega dela mesta, na jugovzhodu mesta pa uporniki ohranjajo nadzor nad več predeli, ki pa so jih vladne sile ponoči močno obstreljevale.

Po poročanju Sirskega observatorija za človekove pravice, organizacije s sedežem v Veliki Britaniji, je bilo v torkovem bombardiranju ubitih najmanj 15 ljudi, v predelih pod nadzorom upornikov pa je še vedno ujetih na desettisoče prebivalcev.

Reuters medtem poroča, da so uporniki pozvali k petdnevnemu premirju, ki bi omogočilo evakuacijo 500 najhuje poškodovanih pod nadzorom Združenih narodov, zavzeli pa so se tudi za pogajanja o prihodnosti mesta. Svoj načrt so poslali vsem vpletenim v vojno, kot poroča Reuters, pa odziva za zdaj še ni. Civiliste, ki čakajo na evakuacijo, naj bi odpeljali na podeželje severno od Alepa, in ne v pokrajino Idlib.

Zahod poziva k premirju
ZDA, Velika Britanija, Francija, Nemčija, Kanada in Italija so medtem pozvale k takojšnjemu premirju v vzhodnem delu mesta, s čimer bi omogočili dostavo humanitarne pomoči. Opozorili so, da se humanitarna kriza širi. "Obsojamo vse aktivnosti sirskega režima in njegovih tujih podpornikov, predvsem Rusije, za blokiranje humanitarne pomoči. Ostro obsojamo tudi napade sirskega režima, ki so uničili civiliste in zdravstvene zmogljivosti, ter uporabo eksploziva v sodih in kemičnega orožja," so po poročanju nemške tiskovne agencije DPA države sporočile v skupni izjavi.

Zahodne države so še zapisale, da so bili storjeni vojni zločini, in zatrdile, da se je sirska opozicija strinjala z načrtom ZN-a za Alep, k temu pa so pozvali tudi vlado.

Krivdo za to, da ni politične rešitve za vojno v Siriji, zahod prelaga na Damask, Moskvo in Teheran. "Zavrnitev sodelovanja režima v resnem političnem procesu kaže tudi na nejevoljnost Rusije in Irana za delo za politično rešitev, čeprav vedno zagotavljata nasprotno," so še poudarili.

Zahodne države so želele sedemdnevno premirje v obleganem Alepu in humanitarni dostop uvesti že z resolucijo Varnostnega sveta ZN-a, ki pa sta jo Rusija in Kitajska v ponedeljek zavrnili.

Moskva: Ni načrtovanih pogajanj z ZDA
Kremelj je sporočil, da morebitni dogovor Rusije in ZDA glede umika sirskih upornikov iz Alepa sicer ostaja na dnevnem redu, vendar pa so hkrati sporočili, da za zdaj ni načrtovanih nobenih dvostranskih pogajanj glede tega. Kot je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, je doslej Alep zapustila le peščica upornikov, ki so preostale upornike v mestu označili za "teroriste", ki se združujejo okoli nekdanje Fronte al Nusra. Ob tem so iz Kremlja sporočili, da je umrl ruski vojaški svetovalec v Alepu, ki je bil ranjen v napadu v ponedeljek.

Turki izvedli več napadov na severu Sirije
Medtem so turška bojna letala napadla 12 tarč v pokrajini Al Bab na severu Sirije, pri čemer je bilo po navedbah turške vojske ubitih 23 pripadnikov Islamske države. V napadih je umrl tudi en turški vojak (sprva so poročali ob dveh), ranjenih je 6.

Od sredine novembra, ko so sile predsednika Bašarja Al Asada obnovile ofenzivo za popolno zavzetje vzhodnega Alepa, je ta del mesta zapustilo najmanj 80.000 ljudi.

Uporniki so se umaknili iz starega dela Alepa