V Alepu je ujetih okoli 100.000 civilistov, ki jim kritično zmanjkuje zalog hrane in medicinske pomoči. Foto: Reuters
V Alepu je ujetih okoli 100.000 civilistov, ki jim kritično zmanjkuje zalog hrane in medicinske pomoči. Foto: Reuters
V Alepu je še vedno ujetih okoli 100.000 civilistov. Foto: Reuters

"Sirija ne bo pustila svojih državljanov v vzhodnem Alepu za talce teroristov in bo storila vse, da jih osvobodi," so poudarili.

Sirska vlada je od začetka ofenzive na Alep pred tremi tedni zavzela več kot dve tretjini vzhodnega dela mesta, ki velja za utrdbo upornikov in terorističnih skupin.

Poleg tega so danes osvobodili še pet novih sosesk v vzhodnem Alepu, in sicer Dahret Avad, Džuret Avad, Karam Al Bejk in Karam Al Džabal ter strateško pomembno sosesko Šar. Po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravice vlada zdaj nadzoruje že več kot 70 odstotkov vzhodnega dela mesta.

Veto Kitajske in Rusije
Medtem pa sta Rusija in Kitajska v Varnostnem svetu Združenih narodov (VS ZN) znova vložili veto na predlog resolucije, s katerim želijo Zahodne države uvesti sedemdnevno premirje v Alepu in dostop humanitarne pomoči.

To je že šesti veto Rusije v VS ZN-u od marca 2011 in peti Kitajske. Sirska vlada je veto Rusije in Kitajske pozdravila z besedami, da daje tak osnutek resolucije, kot je bil predložen v VS-ju, "teroristom možnost, da se ponovno organizirajo in zagrešijo zločine".