Ostanki letala MH17. Foto: EPA
Ostanki letala MH17. Foto: EPA
Območje strmoglavljenja je še vedno težko dostopno. Foto: EPA
Preiskavo vodijo nizozemski preiskovalci. Foto: EPA
Dve tretjini potnikov na krovu letala, ki je iz Amsterdama letelo v Kuala Lumpur, so bili nizozemski državljani. Foto: EPA
Svojci žrtev še čakajo na odgovore. Foto: EPA
Delo na terenu. Foto: EPA

območju je kriva, še vedno ni, kar razvnema številne teorije zarote.

Med njimi je najpogostejša ta, da ker so obtožbe Zahoda, da so za dejanje odgovorni proruski separatisti, sumljivo potihnile, so letalo z 298 ljudmi očitno sestrelile ukrajinske sile. To pa ne ustreza prevladujočemu mnenju EU-ja in ZDA, ki hočejo na vsak način demonizirati Rusijo.

To teorijo podpira tudi obsežen članek v New Straits Timesu, vodilnem malezijskem časopisu v angleškem jeziku, ki za sestrelitev obtožuje režim v Kijevu, ki ga podpirajo EU in ZDA. Evropski in ameriški mediji poročila, na katero se sklicuje New Straits Times in ki oporeka vsesplošnim pripisovanjem krivde Moskvi, povečini niso objavili. Ob tem morda velja še poudariti, da Malezija ni strateška nasprotnica ZDA.

Po navedbah v članku je ukrajinsko lovsko letalo na MH17 najprej izstrelilo raketo, nato pa je obeh strani ogenj še podkrepilo s streli iz strojnice. Ruska vojska je že pred časom posredovala natančne radarske in satelitske podatke, ki kažejo, da sta dva ukrajinska lovca Suhoj-25 v trenutkih pred sestrelitvijo zasledovala MH17, kar je Kijev zanikal.

Po navedbah New Straits Timesa naj bi ameriški obveščevalci že ugotovili, da je MH17 sestrelila raketa zrak-zrak in da je imela pri vsem tem prste vmes ukrajinska vlada. Ugotovitve potrjujejo teorijo preiskovalcev na terenu, da je raketa zrak-zrak malezijsko letalo najprej onesposobila, pokončal pa da ga je rafal iz lovcev, ki sta MH17 zasledovala.

Dva tipa poškodb na letalu?
Malezijski časopis se pri tem sklicuje na strokovnjake, ki potrjujejo dva različna tipa sledi na trupu letala, med njimi tudi na izpoved kanadsko-ukrajinskega opazovalca Ovseja (Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi) Michaela Bociurkiwa - enega prvih preiskovalcev na kraju nesreče. Bociurkiw je za kanadski CBC 29. julija povedal, da so bili dva ali trije deli trupa prerešetani tako močno, da bi to lahko povzročila samo zelo močna strojnica. Da sta bili obe strani pilotske kabine prerešetani, je na fotografijah razbitine opazil tudi upokojeni pilot Lufthanse Peter Haisenko.

Nekdanji poročevalec AP-ja Robert Parry, ki zdaj piše za spletno stran ConsortiumNews.com, je v svojem članku - drugem viru, na katerega se sklicujejo Malezijci - zapisal, da je pričanje Bociurkiwa "najbližje brezmadežnim, nedotaknjenim dokazom in pričanju, kar jih lahko pričakujemo". "V nasprotju z interpretacijo/analizo črne skrinjice ruske, britanske ali ukrajinske vlade, od katerih je vsaka v primer vpletena, je to pričanje Bociurkiwa surovo, neodvisno in prihaja od enega prvih, ki je fizične dokaze dejansko videl. Bociurkiw je na kraj prišel hitro, ker se je dogovoril z domačini in preostalo ekipo Ovseja, ki so se organizirali za poznejši prihod," je zapisal Parry.

Upor dela ameriških obveščevalcev
Ameriški novinar v svojem članku še piše, da glede na to, da ni nobenih dokazov, ki bi podpirali ameriške obtožbe, da so MH17 sestrelile proruske sile, "so nekateri ameriški obveščevalci sklenili, da za dejanjem verjetno niso odgovorni proruski uporniki in da se zdi, da so krive ukrajinske sile".

Ob tem naj bi bili omenjeni obveščevalci tudi prepričani, da se ameriški zunanji sekretar John Kerry preprosto laže, ko je samo tri dni po nesreči na vseh ameriških oddajah spretno namignil, da so letalo najverjetneje sestrelili Rusi. "Že takrat so mi viri dejali, da ameriška obveščevalna služba nima nobenih satelitskih slik, ki bi podpirale Kerryjeve trditve in da naj bi bil edini raketni sistem tipa "buk" v tem delu Ukrajine pod nadzorom ukrajinske vojske," piše Parry.

Del ameriške obveščevalne srenje ne skriva nezadovoljstva nad popolno odsotnostjo dokazov proti Rusiji in se bojijo, da bi neutemeljene obtožbe proti Moskvi lahko pripeljale do katastrofalnega vojaškega stopnjevanja. Skupina, imenovana Veteran Intelligence Professionals for Sanity (VIPS), ki jo sestavljajo upokojeni obveščevalci in analitiki, je v pismu Baracku Obami celo zahtevala, da naj se v javnosti objavijo trdni dokazi o vpletenosti Rusov v sestrelitev.

Omenjenim skeptikom se je pridružil tudi Ron Paul, nekdanji republikanski kongresnik in predsedniški kandidat, ki je na svoji spletni strani Voices of Liberty zapisal, da ZDA "najverjetneje skrivajo resnico" o sestrelitvi letala MH17 in da vedo ZDA precej več, kot dajejo misliti. "Ameriška vlada je čudno utihnila s svojimi obtožbami, da je malezijsko letalo sestrelila Rusija ali njeni zavezniki. Tisto malo, kar smo slišali od ameriških obveščevalcev, pa je, da nimajo nobenih dokazov, da je bila vpletena Rusija. A kljub temu je bila vojaška propaganda uspešna in ameriška javnost je zdaj prepričana, da je krivda na strani Rusije." In še: "Težko je verjeti, da ob vseh ameriških vohunskih satelitih, ki nadzirajo vse v Ukrajini, ravno tistega ključnega dokaza, kdo je storil kaj in kdaj, ni na voljo."

Čakajoč na uradno poročilo
Poročilo New Straits Timesa ni močno obremenilno zgolj do Ukrajine, ampak tudi do ZDA in EU-ja, ki so podprli (nekateri največji kritiki bi rekli "nastavili") novi režim v Kijevu, nato pa na območje poslali vrsto obveščevalcev in plačancev, ki koordinirajo enote ukrajinske vojske na vzhodu države, kjer je bilo letalo sestreljeno.

Kijev sicer Malezijcem ni želel posredovati podatkov o MH17, kot so, denimo, posnetki pogovorov med pilotsko kabino in nadzornim stolpom v Kijevu. Ukrajinski veleposlanik v Maleziji Ihor Humennyi je zanikal navedbe, da naj bi posnetke zasegla ukrajinska varnostna služba (SBU). Na vprašanje New Straits Times, kje potem posnetki so, pa je Humennyi odgovoril, da "nima nobenih podatkov, da posnetki ne bi bili predani mednarodni preiskovalni ekipi".

Ukrajinski obveščevalci medtem ponujajo svojo različico dogodkov. Po njihovi razlagi naj bi Rusi malezijsko letalo sestrelili po nesreči - v resnici naj bi nameravali sestreliti rusko potniško letalo 2074, ki je prav tako letelo nad območjem v tistem času, s čimer bi dali Putinu povod in upravičen razlog, da napade Ukrajino. "Zločin je bil načrtovan kot osnova za vstop ruskih čet v Ukrajino - casus belli za rusko vojaško invazijo," je dejal vodja ukrajinskih obveščevalcev Valentin Nalivaičenko.

Uradno preliminarno poročilo o sestrelitvi letala MH17 naj bi sicer objavili "v nekaj tednih", so sporočili nizozemski preiskovalci, ki preiskavo vodijo. Ti sicer pravijo, da imajo velike težave s pridobivanjem podatkov na terenu, saj da je le peščici preiskovalcev uspelo priti do kraja nesreče.